Protokoll
LeidandmedEAA.1149.1.2
Kaader27,28
Daatum25.05.1838
Protokolli number
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaak Pohl Peakohtumees
Jaak Kuller Kohtumees
Karel Pusse Kohtumees

Perremees Tõela Tõnnis tulli Koggokonna Kohtu ette ning kaebas Küine Ado ülle nenda: et meie kalla püidmisse jures tülli sisse olleme sanud, ning Küine Ado mind kange wihhaga kolm korda mõllaga lõi, setülli tulli meil nenda: minnu mõrd olli minnu omma mõrra kohha peäl jões püidmas, temma ning Tõela Hans Wõttsid sedda mõrda wälja ja pannid omma mõrra sinnaasemele, minna lassin omma mõrda käest ärra wõtma ning küssima, miks teie minnu mõrda kissute? Kas sinna ollid perremees et sinna sedda woid tehha, siis ähwartas temma mind lüia, sinna ei tohhe, ning wotsesi omma mõrra temma käest ärra, temma lõi siis mind kolm korda mõllaga.

Siin on minnul tunnistusse mehhed Tõela Maddis ja Tõela Ado.

Küine Ado kostis selle peale: et Tõnnis mind wägga rängaste sõimas ja mind esiti lõnud ja minna hädda pärrast tedda wastu lõin.

Kohhus kutsus tunnistuste mehhed üksawal ette ning need mõllemad tunnistasid: et Tõnnis esmalt Adod kül wägga sõimanud ja Ado tedda wastu lönud.

Kohhus mõistis Säetuste ramatu § 547 et Tõela Tõnnis peab 1 Rubla, ning Küine Ado 2 RUbbla Wallalaekasse trahwi maksma. Sest et neil möllemattel süid on.

Kaebaja Tõela Tõnnis kostis selle peäle sellega rahhul ei olle, tahhan sedda Kihhelkonna Kohtusse kaebada. Sai Tõela Tõnnis Protukoll sinna kaebada.