Protokoll
LeidandmedEAA.2739.1.1
Kaader72,73
Daatum18.10.1873
Protokolli number15
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Märkus serval: Se ülekulamise protokol sai wälja antud hakenrihtre kätte

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mihkel Kauman Peakohtumees
Pridik Woldrat Abikohtumees
Jüri Warman Abikohtumees
Mik Lewet Kirjutaja

Kohto peale kordlikult olid Trigi walla kohto maiasse koko tulnud:

Kohto wanem Mihkel Kauman

Kohto käemees Pridik Woldrat ja käemees Jüri Warman

Kirjutaia Mik Lewet

30mal Septembril oli Trigi walla koolmeister Pridik Mihkelson koto ära söitnud Juro kiriko ja oli koio jätnud omma tüdroku Mai Alik ja sulase Jaan Paron (Atla walla mees). Mai Allik läinud ka kotto ärra ja sulane jänd üksi maiasse. - Esmaspääw öhto tulnud koolmeister koio, ja leidnud et hakna ruut katki olnud, ja jälgi ei olnud nähha et kegi haknast sisse tulnud, sest et laua rie, mis hakna al seisnud puhas olnud ja keik kramid olnud toas alles, walla laekas olnud al keldris mis koolmeistri toa Al on, laekas olnud pealt nähha terwe kolmeister pörutand laeka ja rahha kolisend seal sees. Koolmeistri naase emma saand Atla waldas kuulda et laste toa haken katki löhutud oli ja innimestest kuulda saand et laste sulane Jaan Paron Atla waldas käinud rahha kulutanud nii pailo et se inimeste jutuks läindu ja kui ta siis Triki tulnud ta räkinud sest palunud peremest toas järel otsida kas muist asjo ehk puduwad se olnud 15mal oktobril ja kolmeistri naene waatnud siis uesti laeka järele ja leidnud et laeka pöhi löhutud olnud. Kohtomehed tulnud siis koolmeisri toa jure ja näinud et laekas 148 rubla pudunud, ja 5 rubla 87 kopik wask ja höbe rahha olnud järrel. 

Leida olli et laeka pöhi koolmeisri pöitliga löhutud olli. Poitel seisnud koolmeisri jures kumutis ja warras olli pötle jäle senna tagasi panud, sest olli warsti arwata et laekas ei olnud mitte wöera läbi löhutud, ja et se teada olnud et sulane Jaan Paron üks kelm mees olnud, sai se tö warsti temma peale arwatud, temma sai siis kohto ette kutsutud aga ta salgas puha ärra.

Tunistussed mis temma peale näidawad:

1) Et laekas koolmeistri pöitliga löhutud on

2) Et waras päwa aial toas käinud ja mis sest nähha on et laua rie mis hakna al puhhas olli, ja warras kes öse olleks tupa läinud ei oleks mitte sedda teadnud, waras agga piddand haknast sisse minnema sepärast et koolmeistre toa uks lukku pandud olnud.

3) Tüdruk Mai Allik tunistab et Paron tema wasto on üttelt koolmeister ütleb et walla laekas terwe mingo agga wadago

4) Et Jaan Paronil enne ühtigi rahha ei olnud ja siis olli temal rahha kulutada kül seal Atla waldas.

5) Et temmal kohto ees mitmesugused wale tunistusse olid omma raha kulutamisse pärast sai küsitud kust sa selle rahha said mis sa ene Rapla lata peal Juro Kadaka körtsos kulutasid, wastus: oma wena käest sain 6 rubla kaks kolme rublast paberid, küsimine: milal sa said selle rahha, wastus: se teisipä öhta enne Rapla lata, küsimine: kui pailu sul siis rahha oli kui sa Rapla ladale läksid. wastus: 25 kopik, küsimine: aga kellega sa ommale püksid ostsid, wastus: wend oli need jo ene ostnud kui ma ladale läksin, küssimine: kust wend selle rahha wöttis mis ta pükste eest maksis, wastus: ta maksis omma käest sest mul olli 6 rubla temma käest sada 3 rubla andis enne Rapla lata se teisipä öhta mo käte ja kolme rubla eest ostis mule püksid ja andis sugu raha mule ka, küsimine: kas sa muud ka ladalt töid, wastus: ei keddagi, Krööt Jona ja Mai Allik tunistawad et ta on neile molemile noad toond omma rahhaga 25 kopik tük, küsimine: kas sa mundele weel olled kellegile rahha anud, wastus: ei kellekile sest mul ei olnud rahha.

Kohto wanem ja talitaia käisid Atla waldas Jaani wenna käest kulamas, ja wend ütles et temma pöle mitte Janile se teisipä öhta rahha annud, waid ene üks püha kui Jaan Juro kirikus käind on temma 6 rubla rahha annud, püksi ostmisest wend ei tea kas Jaan on omale püksa ostnud woi ei.

Ja Jaani onno poia naene tunnistab et Jaan on temmale 3 rubla annud, ja keland ärra kelekile räkimast.

Kohto wanem Mihkel Kauman + + +

Käemees Pridik Woldrat + + +

Jüri Warman + + +

Kirjutaia M. Lewet