Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader13,14
Daatum12.04.1888
Protokolli numberN73
Protokolli teema2. Varalised tehingud
Märkused

Asja algus kaader 13 ja järg kaader 14

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mihkel Roth Kanapursa Mihkel Roth Peakohtumees
P Unger Kohtumees
J Tiideberg Kohtumees

Juhan Ruubel Paluperast astua ette ja kaebas, et kaupmees J.Sööti sell Karl Stahlberg on tema käest üks kaal linu ostnud ja lubanud selle eest 42rbl. 2rbl. on käerahaks saanud, aga kui ta täna need linad ära toonud, siis ei ole tälle mitte raha välja makstud, nõudsi nüüd saamata 40rb. ja kuna ta terve päev aega selle pääle kahe mehe ja kahe hobusega ootnud on, siis nõuab ta veel selle eest juure 2rbl. kuluraha.

Karl Stahlberg vastas, et ta on küll need linad Juhan Ruubeli käest ostnud, aga Juhan Ruubel pidanud need linad mahaa tehtud tärminil 1.Aprillil s.a. ära tooma, mis ta aga mitte teinud ei ole, vaid veel alle täna 12.Aprillil sa.

Juhan Ruubel seletas, et linad on vastu võetud ja kaupmehe aita pantud, Karl Stahlberg võtnud need linad tema poja käest vastu ja varjanud nendest ühe tükki ära, kus tema poja linad ühes olnud, mis aga mitte veel ärakaubeltud ei olnud. Pärast seda on aga ta vallavanema Jantsi juures olles selle täna tüki kaupmehe aidast tõiste linade seast kätte saanud.

Kaupmees J.Sööt olla ise Widrik Tulffile üttelnud, et ta ei pruugi neid linu mitte enam Aakresse viia, vaid W.Rõngu mõisasse, kuhu Sööt elama läheb, seda on ka Karl Stahlberg tälle üttelnud, sellepärast ei ole tärminist midagi kõrda võtta olnud.

Kaupmees Jaan Sööt seletas, et kuna Juhan Ruubel neid linu mitte tärminiks 1.Aprilliks ära ei toonud ei ole, siis ei või tälle nüüd mitte enam seda hinda maksa, mis kaubeltud on olnud, vaid võib ta paljalt 35rbl. kaalu eest maksa, ehk maksa Juhan Ruubel kaks käe raha tagasi, siis võib ta omad linad ära viia, seda ei ole ta aga mitte üttelnud, et neid linu võib ka W.Rõngu mõisa viia. Ta on ka siis sääl juures olnud, kui linad vastu võetud saanud Juhan Ruubeli ei ole aga mitte sääl olnud, vaid tema poeg Juhan Ruubel, kes oma käega linad tükk kaupa vankrist maha võtnud ja aita ulatanud, nenda et mitte ühte lina tükki kaotsill ei ole läinud, ei ka mitte ära varjatud saanud, vaid on see eksitus ühe tükki linade pärast säält tulnud, kuna poja Juhani linad ka selle isa Juhan Ruubeli linade hulgas on olnud.

Karl Stahlberg seletas, et ta ei ole Juhan Ruubelile mitte ütelnud, et neid linu võib ka W.Rõngu mõisade viia.

Juhan Ruubeli p. Juhan Paluperast seletas, et tema isa linu olnud 21 tükki ja tema linu olnud 16 tükki, mis 15 Lk kaalunud, ja saanud need linad kaupmehe aita pantud, enne kui nad ära kaalutud saanud ja sääl kadunud üks tükk linu sell Karl Stahlbergi läbi ära, mis aga pärast säält jälle üles leitud saanud.

Lina täht kohtu poolt järele vaadatud ja leitus, et tärmin on 1.Aprillil 1888.

Ära leppinud. Otsus:

Protokolli kirjutada.