Protokoll
LeidandmedEAA.3257.1.4
Kaader119,120
Daatum07.10.1888
Protokolli number179
Protokolli teema12. Vallakohtu asjaajamine ja haldustoimingud
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Peeter Kripsoon Peakohtumees
Kotta Piir Kohtumees
Kusta Saarwa Abikohtumees
Jaan Ottan Kohtumees
Johan Rootslane Abikohtumees

Jaan Kiisla kaebas, et tema mai kuu sees 1883 aastal 10 rbl. tolle aegse walla wanema Jaan Loko kätte oma poja Kusta pearaha wõla peale sisse maksnud, aga 5 rbl. olewatki sellest wõlast tasutud ja nõuab, kus ülejäänud 5 rbl. jäänud.

Endine walla wanem Jaan Loko wastutas, et tema pearaha raamatu põhjusel 24. Mail 1883 Jaan Kiislast sisse maksetud raha nõnda wiisi pruukinud, et tema walla kassasse maksnud:

Jaan Kiisla pearaha 5 rbl.
poeg Kusta pearaha 5 rbl.
Summa 10 rbl.

Seda on tema Jaan Kiislale mittu körda seletanud, aga kaibaja kiusab teda ja tahab teda kahtlaseks teha, nago oleks tema 5 rbl. tema rahast salata tahtnud ning nõudis kaibaja trahwimist kui ka iga pääwa eest, mis tema kohut peab käima 1 rbl.

Pearaha raamatud said läbi kaetud ning leiti, et Jaan Kiisla ja poja Kusta eest ülepia 10 rbl. 24. Mail 1883 walla kassasse sisse on maksetud.

Mõiste: Jaan Kiisla ei wõi midagi Jaan Loko käest nõuda ja maksab kergemeelalise kui ka rijo ?? pärast tõstetud kaebtuse eest 3 rbl. walla waeste laadiku trahwi ning Jaan Loko hääks 1 rbl. ära wiidetud pääwa eest.

Mõiste sai kohtukäijatele T.S.R järel a. 1860 kuulutud ja ei olnud Jaan Kiisla sellega rahul, mis eest õppusleht wälja anti.

Peakohtumees: Peeter Kripsoon XXX

Kohtumees: Kusta Saarwa <allkiri>

Kohtumees: Kotta Piir <allkiri>

Kirjutaja: Chr Kapp