Protokoll
LeidandmedEAA.3257.1.4
Kaader51
Daatum18.12.1887
Protokolli number158
Protokolli teema5. Kahjutasu
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Peeter Kripson Peakohtumees
Peeter Pedosoon Kohtumees
Johan Kiljak Kohtumees
Kotta Piir Kohtumees
Jaan Ottan Kohtumees

Johan Klaossoon kaebas, et Joosep Piirsoon ühe truubi tema maa pealt warguse wiisil ilma kellegi lubata ära wiinud, siis kui tema oma sitta koormatega nurmes olnud, nõnda et tema sita wedamine 15 hobusega ja 45 inimesega üks päiw takistud saanud ja töisel pääwal ei wõinud tema enam talguleisi saada - ning nõudis tema süüaluse trahwimist ja endale 56 rbl. kahjutasumist.

Joosep Piirsoon wastutas kaebtuse peale, et tema selle truubi ära wiinud, sest et Klaossoon tema wiljast tee läbi teinud - ametlikult on Kusta Saarwa ja Peeter Plaks seda asja ülekaenud; pääle selle nõudis tema et Johan Klaossoon trahwitus saaks, et see teda silla wargaks teotanud. Tema ei ole küll peremees, aga et wenda Hindrik Piirsooni mitte kodu ei ole olnud, siis on tema seda isi oma käe peal toimetanud.

Kohtumees Kusta Saarwa tunnistas, et truup Johan Klaosooni maa sees olnud.

Mõiste: Et Joosep Piirsoon ilma lubata ja oma peremehe Hindrik Piirsooni käsuta truubi ära wiinud, maksab tema walla waeste laadiku 3 rbl. trahwi; aga et Piirsoon 15 hobuse ja 30 inimese tööd umbes 2 tundi takistanud, peab tema 5 rbl. Kahjutasumist 8 oääwa sees Joh. Klaossooni hääks maksma.

Mõiste sai kohtukäijatele T.S.R. järel a. 1860 §772-774 kuulutud ja õppus antud, mis peale kohtukäijad rahul ei olnud ja ülemat kohut nõudsid.