Protokoll
LeidandmedEAA.2529.1.3
Kaader62,63
Daatum02.07.1898
Protokolli number7
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused

1898 aastal Juuli kuu 2 päewal ilmusid Wäetsa walla kohtusse Wäetsa walla liikmed Jüri Hindreku p. Kukkeus ja tema ema sellesama walla liige  Madli Hindreku lesk Kukkeus, mõlemad kohtule isilikult tuntud, ja palusid kohut akti raamatusse üleswõtta endi suusõnalist mahategu, mis järgmine on:

Ema Madli Kukkeus annab oma poja Jüri Kukkeusele omanduseks Wäetsa mõisa järele olewa "Uuetoa" talukoha kõige liikuwa warandusega, aga poeg Jüri Kukkeus maksab oma emale, teiste wendade ja õdedele järgmised summad sellest 300 rbl, mis isa koha eest mõisale maksnud.

Johannesele 40 rubla, 1899 a. sügisel, Hansule 50 rubla, Kustawile 60 rubla, mis temale tuleb järele saata nõudmise peale, kui ta kroonu teenistusse läheb, Annale 50 rubla ja Liisale 50 rubla ja peale seda teda leeritama ja koolitama, emale 50 rubla, prii ülespidamine ja katmine, üks lehm lüpsa ja hobune sõita; lehm, hobune ja raha, mis 50 rublast peaks pärast ema surma üle jäema, jäewad Jüri omanduseks. Liisa leeritamiseni annab Jüri emale niita  3 lammast ja peale selle 2 leisikat linu, aga pärast seda 1 lammas niita ja 1 leisikas linu. Kui Jüri ei peaks emaga kokku leppima, siis peab Jüri emale andma ülespidamist ja riiet wäljaspool kodu tarwilikul mõedul.

Jüri Kukkeus /allkiri/

Madli Kukkeus ei oska kirjutada, tema palwe peale kirjutas alla

R. Krusberg /allkiri/

See mahategemine sai pärast aktiraamatusse kirjutamist pooltele etteloetud ja nende poolt alla kirjutud.

Kohtu Eesistuja: A. Ehrenwerth /allkiri/

Kohtu liikmed: A. Nipper /allkiri/ M. Prant /allkiri/

Kirjutaja K. Pommer /allkiri/