Protokoll
LeidandmedEAA.3277.2.3
Kaader43,44
Daatum05.11.1909
Protokolli number9
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
K Pala Peakohtumees
P Keis Kohtumees
D Hargi Kohtumees
Juhan Weske Kirjutaja

Rendi lepping.

1909a. Nowembri kuu 5 päewal sai Tartu kreisi, Krüüdneri walla talupoja Jüri Kusta p. Borkmanni, kui rendile andja, ja Tartu kreisi Kirepi walla talupoja Friedrich Jüri p. Borkmanni, kui rendile wõtja wahel järgmine rendilepping kokku räägitud ja kindlaks tehtud:

§1. Jüri Borkmann annab Sahkri wesiweski, mis Tartu kreisis Krüidneri wallas on, Friedrich Borkmanni kätte rendi pääle 1909a. 1 oktobrist kuni 1910a. 1 oktobrini, see on ühe aasta peale. Aasta rent on 300 rubla (kolmsada rubla). Rendi maksmise terminid on 1 oktobril ja 1 Aprillil, kummalgil korral pool renti, see on 150 rubla. Tähendus: Rentnik maksab ka kroonu poolt weskile pääle pandawa kroonu maksu.

§2. Rentniku tarwitada on järgmised hooned: weski koda kõige weski sisse säädega ja eluruumid weski koja juures. 

§3. Rentnik saab weski juure maad oma tarwitada pool wakkamaad aia maad. 

§4. Rentnik saab weski omaniku käest maksuta: weski parandamise tarwis minewa puu materjali ja kütte tarwis 6 sülda puid ja hagu nõnda palju, kui tarwis lähab, mida tema, rentnik, oma kulul rajub, kokku paneb ja wäljawedada laseb. 

§5. Rentnik peab hoolega weski korras pidama, iseäraldi peab tema weetõusu järgi walwama, et wesi ühtlasi kahju ei teeks; wesirenni, lüüsi kasti ja sillad korras pidama. Kui weetõusu, ehk sildade korratuma oleku pärast kahju sünnib, selle eest wastutab rentnik. 

§6. Kui käesolew rendilepping kummagi poolt ülesüteldut ei saa, wähemalt pool aastat enne rendi aja lõppu, siis kestab ta üks aasta edasi. 

Rendile andja: Jürri Borkmann [allkiri]

Rendile wõtja: Friedrich Borkmann [allkiri]

Et see rendi lepping on tehtud wallakohtule isiklikult tuttawate Jüri Borkmann ja Friedrich Borkmanni wahel, nendele ette loetud ja nendest oma käega allakirjutatud; nendel on õigus aktisid teha, kõik see saab Prangli wallakohtu poolt tunnistatud. 

Po reestru nr 9.

Kohtu eesistuja: K. Pala [allkiri]

Kohtu liikmed: P. Keis [allkiri] D. Hargi [allkiri]

Kirjutaja: JWeske [allkiri]