Protokoll
LeidandmedEAA.1110.1.2
Kaader69,70
Daatum15.03.1857
Protokolli number41
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 3. Laenusuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhhan Moor Peakohtumees
Jürri Bringfeld Kohtumees
Daniel Kook Kohtumees

Siim Paap Jakow Nikitini wasto rahha nõudmisse pärrast.

Kaebas pärrismaapiddaja Siim Paap pärrismaapiddaja Jakow Nikitina Baranini ülle Kolkjast, et wimane temma käest sel aeal kui neil puu widdamist kaup olli tehtud - mis nüüd jo 5 aastad taggasi - 12 penikest saare puud, mis ree küna paks kõlbasid, wöttnud ja senni aeani maksmatta jätnud. Selle eest et Baranin puu widdamisse rahha korraga ette ärra maksnud, lubbanud Paap temmale kül 4 saart ilma rahhata, Baranin olle siis agga 12 tükki raijunud; _ pärrib siis nende 12 puu eest 2 rubla tükk, ülle pea 24 r. h. maksu.

Jakow Nikitin Baranin kostab selle kaebdusse peale: Paap olle saari temmale lubbanud ilma rahhata, ei olle se jures agga üttlenud olnud kui palju. Pärrast ei olle millal-gi sest ka nimmetanud et maksa tahhab ja kui palju selle pärrast arwab keik 12 tükki kingitud ollewad.

Josep Paap olnud kül jures kui Paap Baraninile need saared lubbas, ei maleta temma agga nüüd ennam mitto tükki nimmelt olle lubbatud; rahha maksust siis agga ei üks egga teine sönna olle lausunud.

Enno Selm: annab ülles et Paap sel aeal lubbanud 4 saart ja satnud tedda neid peale raijuma, Baranin agga wöttnud 12 tükki; kas need 8 tükki mis ennam said wöetud pärrast maksu alla pandi ei tea temma mitte, nende 4 eest agga ei olle maksu küssitud sanud se kord.

Kui nüüd Siim Paap sel aeal kui Jakow Nikitin Baraniniga ja temma wannema poea Fedorigin Koggokonna kohto ees olli; selle pärrast et puu widdamisse kaupa ei olle täitnud, nimmelt 25 Webruaril 1855 N 8, 20. Apirlil 1856 N22 ja 11 Mail 1856 N 29 ja temma wimati selle eest et need widdamatta jättnud, Baraninile rahha piddi maksma, awwalikus ei annud et Saarede eest rahha tahhab; ka moistetud rahha ärra maksis ilma et saarede hinna mahha tömbas; siis on 

arwata: et Paap, kui ka essiotsa aino 4 tükki, siis-gi pärrast keik 12 saart Baraninile kinkinud ja selle pärrast temmal nüüd mitte ennam õigust ei olle nende eest maksu nõuda.