Protokoll
LeidandmedEAA.2626.1.1
Kaader36,37
Daatum04.04.1870
Protokolli number
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hans Lepp Kohtumees
Mihkel Tomson Kohtumees
Jürri Penter Kohtumees

Kohto ette astosid

1) Jurost Engel Adamson: sel 22mal Martzikuu pääwal 1870. pärrast lounat tulli Mihkel Tabbanus ouest sisse, ja akkas mind wessi Idlaseks, uheks ja teiseks söimama, kus Mats Tikmann pealt kulis, mina läksin neist möda ja nende kõrwas ahjo äres seisis üks puu (woi üks wanna laua jalg) se ütles, Mats Tikman on sinno pärralt, mina läksin neist rutto möda kampri, pannin ukse takka lukko, sest mull tulli jubba irm peale et nemad mind nenda ähwartasid. seal akkasid nemmad wiina peale ajama, mina ütlesin et wiin on otsas, siis ütles Mart  Tikmann kui sinna mitte ust lahti ei te, löön mina selle ukse maha, mina wastasin tehge ni kui tunnede, selsammal silma pilkul olli see töö jubba tehtud, siis tullid nemad kampri käisid seal eddasi ja taggasi ja läksid jälle uksest wälja, ja wiisid mull weel 1 H tubbakast ahjo äre pealt ärra.

2) Reinhold Adamson rägib eddasi, mina tullin howist sisse, ja ei teadnud ühtigi mis toas olli süntinud, siis räkis mino naene mulle sedda luggo, mina läksin kohe Matzi jure, akkasin temma rindo kinni ja ütlesin tulle waata mis kurja senna mulle olled teinud, seal akkas Mats kohe mino karwo kinni ja lõi mind wasto maad, agga mina peasin teiste abbi läbbi tema kääst jälle lahti

3) Mats Tikmann: taggasi mina ei taha ajada, et mina sedda ollen  maha lönud, agga sedda sõimamist mina ei mäelda, ja sedda minna ei mäleda kas mina akkasin kõrtsmikko karwo kinni wõi mitte, wõib küll olla et ma sedda joobnud peaga ollen teinud, agga sedda mina mäletan küll, et Mihkel Tabbanus mulle nou antis ust maha lüa.

4) Mihkel Tabbanus: muud sõima nimme e olle minna ölnud kui wesse idlane anne wiina, ja muud nou minna Matsil ei olle annud, kui tema ust maha lubbas lüa (kui) löö kui tahad.

Kohus moistis: Mats Tikmann maksab 1 rubla jure moisa ukse eest ja saab trahwiks 30 hopi witso. Mihkel Tabbanus peab ka üks rubla ukse eest Juro moisa maksma selle est et ta nou on annud, ja soimamisse est 30 hopi witso.

Peakohtomees Hans Lepp +++

Kohtokõrwamees Mihkel Tomson XXX

                                Jurri Penter +++