Protokoll
LeidandmedEAA.2529.1.3
Kaader16,17
Daatum17.02.1895
Protokolli number5
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused

1895 aastal Februari kuu 17 pääwal Kirna mõisa walitseja härra ja Gustaw Ehmann isiklikult teatud walla kohtule palusiwad järgmist suusõnalist kontrakti akti raamatusse sisse kirjutada:

Kirna mõisa walitsuse ja Gustaw Ehmanni wahel on allnimetud kaup tehtud.

Gustaw Ehmann wõttab Kirna mõisa tellis kiwide tegemise oma peale ja lubab sui walmis teha wiiskümmend tuhat /50000/ kant kiwi. Gustaw Ehmann teeb oma hobuste ja töö riistadega tööd ja muretseb töötegijad ise ja maksab nende palgad, nii et mõisal töötegijattega midagi tegemist ei ole.

Kiwid peab Gustaw Ehmann ahjust wälja laduma, nii kui mõisa walitsus seda pärib. Gustaw Ehmann lubab kõige kahju eest wastutada, mis selle läbi juhtub, kui tema kiwid sandiste küttab. Puud ja kännud annab mõis, kütmine on aga Gustaw Ehmann oma peale wõtnud. 

Gustaw Ehmann lubab ahju täie kiwa 20 Juulil walmis kütta.

Kant kiwi tegemise ette saab Ehmann kolm rubla seitsekümmend /3.70/kop. tuhande pealt makstud.Töö peale wõttab Gustaw Ehmann mõisast 5 tsetwerti häid rukkid. Rukki hind on 6 /6/ rubla tsetwerti pealt.

Gustaw Ehmann ei saa mitte rohkem kui kakskümmend wiis /25/ rubla raha wälja makstud, enne kui töö walmis on. Ehmann saab wabriku elu tua omale pruukida aasta peale ja saab üks /1/ rubla süld ahju puid, mis tema ise raiub ja hagu ni palju kui tema kütmise jäoks tarwitab. Puid ja hagu Ehmann raiub sealt, kus mõis temale juhatab. Põllu tükkid ja kapsta maad, mis maja ümber on saab Ehmann omale pruukida.

Hobuseid saab Ehmann wabriku koples piddada ja kui mõisa hobused suures koples on wõib Ehmann oma hobuse ka sisse lasta, aga mitte warem kui mõis oma hobused laseb. Kui aga Ehmanni hobused teewad tema hooletuse läbi kurja mõisale, maksab tema iga kord hobuse pealt 1/üks/ rubla trahwi.

Se heinama tükk, mis Tischler Saar niitis saab Ehmann omale pruukida ja wõib ni sama hobuse kople see, kui mõisa loomad on läbi käinud põõsaste wahelt niita ja samuti ka karja tänawad, Gustaw Ehmanni lehm wõib ka mõisa metsas käia.

Kiwide wälja andmine jääb aasta läbi Gustaw Ehmanni hooleks. Ehmann saab üks wee aam pruukida suiks mida tema peab aga jälle sügise terwelt tagasi andma.

Spindler [?, ei loe välja] /allkiri/

Kustas Emann /allkiri/

Predsedatel Suda: M. Sakkeus /allkiri/

Pissar Rass /allkiri/