Protokoll
LeidandmedEAA.2529.1.3
Kaader10,11
Daatum20.01.1895
Protokolli number2
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused

1895 aastal Januari kuu 20 päewal Wahastu walla mees Hindrek Palm palus järgmise kirjalikku testamendi Wäetsa  walla kohtu aktiraamatusse sisse kirjutada:

Mina Hinrik Palm Kummuma koha omanik, teen selle Kõigewägewama Jumala nimel, oma naese ja lastele siin all nimetud Testament, mis nemad pärast minu surma (kui Jumal nenda saadab) peawad pärima.

1. Kummuma koht maksab 2000 kaks tuhat rbl keige minu hoonetega. Kui mina olen omma igawesse paika läinud ja minu naene ja lapsed järele jäänud, siis saawad minu naene ja 2 poega Mart ja Jaan iga üks 600 kuus sada rubla ja poeg Juhanes 200 kaks sada rubla, se poeg kes koha omale saab, maksab teistele wälja.

2. Esimene pärimise õigus jääb minu poea Jaanile. Kui Jaan ei taha se koht, siis wõib ta seda teistele anda.

3. Minu naene Ann jääb tingimatta selle Kummuma koha peale, mis praegu meie elamise koht on ja mis meie seltsis omale oleme ehitanud.

4. Jaan, kui ta Kummuma koha hoole kandjaks peaks jääma, peab tema eest hoolt kandma, et ta soentud ja toidetud saab. Kui se 600 rubla ei peaks ette lööma tema surmani, siis peawad teised poead aitama, et temal ei tule puudust.

5. Kõik liikumatta wara mis minu naesel pärast tema surma järele peaks jääma, ni kui on hooned lomad, ja mu maja kraam siis jääb se kõik minu poea Jaanile. Kui tema on hoolt tema eest ilusasti kannud ja teda matnud. Minu naese riide kraam jääb tema omma lubada, kellele tema tahab.

Mina Hinrik Palm tunnistan seda selle Kõigewägewama Jumala nimel oma all kirjaga Kohto ees tõeks.

Sest et testamendi tegija ise kirjutada ei oska, kirjutas tema palwe pealetema nime alla kohtu kirjutaja M. Rass ja tema ise tõmbas kolm risti.

Andres Mironoffi palwe peale kirjutas alla M. Rass ja tema ise tmbas ristid. 

Hindrik Palm +++

Tunnistajad: Jaan Klaos /allkiri/

Jaan Sommer /allkiri/

Andres Mironoff +++

Eesistuja : M. Sakkeus /allkiri/

Kohtumehed: T. Somberg /allkiri/

J. Raidmets /allkiri/

Kirjutaja Rass /allkiri/