Protokoll
LeidandmedEAA.2529.1.3
Kaader8,9,10
Daatum20.01.1895
Protokolli number1
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

1895 aastal Januari kuu 20 pääwal, Wahastu walla mehed Karel Kirschbaum ja Alexander Allmann, isiklikult teatud walla kohtule, palusiwad selle walla kohtu akti raamatusse järgmist suusõnalist kontrakti sisse kirjutada:

Karel Kirschbaum ühelt poolt ja kaupmees Alexander Allmann teiselt poolt on se all nimetud kaup teinud:

I.

Karl Kirschbaum rendib omma pood täie kaupluse õigusega keige kõrwalise ruumidega ni kui: poe ait ja kaks kammert poe kõrwas ja köök keetmise ja kütmise ruumidega elamiseks, üks laut hobuse ja lehma jäoks Alexander Allmannile järgmiste kolm aasta peale, see on esimesest Januarist 1895 a. kunni esimese Januarini 1899 a.

II.

Kaupmees Alexander Allmann maksab selle poe ja kõrwaliste ruumide eest kokku iga aasta renti üks sada /100/ rubla. A. Allmann saab selle poe kõrwa R. Kirschbaumi käest Kalmo koha põllust wasto Pettema põldu wiis sada ruut sülda põllu maad ilma maksuta pruukida ülemal nimetud kontrahi ajani.

III. 

Kaupmees A. Allmannil on igal ajal täieline õigus poodi kaup sisse panna ja kaubelda ja need ruumid omma käe pidada, ehk teise kätte anda, keda kaupmees enese eest wolitab seal kauplema, siis muretseb kaupmees ahju kütmise ja korsna pühkimise eest. Ei soowi kaupmees poodi kaupa mitte sisse panna ega need ruumid omma käe pruukida siis jääwad need ruumid K. Kirschbaumile prukida ja maja peremees wastutab ise nende ette.

Tähendus: A. Allmannil ei ole aga mitte seda luba, et tema se K. Kirschbaumi pood wõib ilma KIrschbaumi lubata jälle teiste kätte wälja rentida, olgu siis, kui K. Kirschbaum ise seda lubab.

IV.

Karel Kirschbaum ei wõi ise ega teist lasta selle kontrahi aja sees Kalmo koha krundi ega Köstre maade peal ei ka omas majas mingid sugust teist kaublust asutada.

V.

Rent saab kaks kord aastas maksetud se on: 1sel Januaril wiiskümmend /50/ rubla ja [aasta lõppul 31 Decembril wiiskümmend /50/ rubla; se rent wõib kas rahaga ehk poe kaubaga maksetud saada] 1sel Juulil wiiskümmend /50/ rubla, aga ikka ni et poole aasta rent ees on. Se rent wõib kas rahaga ehk poe kaubaga maksetud saadud. 

Klambres "aasta lõppul 31 Decembril wiis kümmend /50/ rubla; se rent wõib kas rahaga ehk poe kaubaga maksetud saada" mitte lugeda.

Pärast kolme aastalist rendi aja lõppu wõib A. Allmann kui tema soowib seda poodi ees pool kirjeldatud tingimiste ja rendiga weel kolme aasta peale rentida, se on1 Januarist 1899a kunni 1 Januarini 1902 aastani, ilma et rendiandja K. Kirschbaum seda takkistada, renti kõrgendada ehk uusi tingimisi juurde lisada wõib.

Rendiandja: Karl Kirschbaum /allkiri/

Rendiwõtja: Alexander Allmann /allkiri/

Eesolew suusõnaline lepping pärast seda kui tema sai pooltele ette loetud, sai kohtu ees Karel Kirschbaumi ja Alexander Allmanni poolt allakirjutud, mida tunnistawad:

Eesistuja: M. Sakkeus /allkiri/

Kohtumehed: T. Somberg /allkiri/

J. Raudmets /allkiri/
J. Klaos  /allkiri/

Kirjutaja Rass /allkiri/