Protokoll
LeidandmedEAA.3277.2.3
Kaader29,30,31
Daatum21.02.1908
Protokolli number2
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Kohtu liikmed puuduvad. Protokolli lõpus puuduvad kõik allkirjad - nii lepingu osaliste kui kohtu liikmete kui kohtu esimehe oma. 

Lepingule lisatud eraldi leht, nö. lepingu mustand, kus on osapoolte allkirjad olemas. 

Rentniku nimekirjutus vaheldub - kord Silber, kord Silberg. 

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Ilja Potahof Peakohtumees

Prangli wallakohtus, selle 21 Februaril 1908.a.

Juures oliwad: kohtu eesistuja I Potahof, kohtu liikmed: 

Ilmunud olliwad WanaPrangli walla liikmed Daniel Jaani poeg Tick ja Jaan Karli p. Silber, kes palusiwad nende wahel kindlaks tehtud leppingud akti raamatusse kirjutada ja kinnitada. 

§

Daniel Tick annab oma Mõtsa Nr 48 talu maast Muttiko poolmõisa piirist ojast saadik, mis Peedo talu piiris on, wälja mõõta nelja kanti - nelja (4) wakkamaa rendi peale Jaan Silber'ile kahekümneks (20) aastaks, see on 23 April 1908a. kuni 23 Aprillini 1928 aastani. ja maksab Jaan Silber renti iga aasta wiisteiskümme (15) rub ja nimelt 15 Aprillil iga aasta ette ära. 

§2

Selle maa tükki peale wõib Jaan Silber ise tarwilik... hooneid omal kulul peale ehitada lasta. 

§3

Rentnikul ei ole õigus, ilma omanniku lubata, ühtki elaniku selle maa tükki, ei ka oma hoonetesse wõtta: ei kohta teisele ära anda (renti, ehk omme hooneid müia). Kui peaks wargust, ehk meelega kurjategemist ette tulema, siis lääb see lepping tühjaks ja omanik wõib igal ajal Jaan Silberi wälja laske tõsta, ning maa tükk temalt ära wõtta. 

§4

Kui kumbgi pool enne selle rendi aja lõppu peaks ära surema, siis kestab see lepping ka perandajate wahel edasi. 

[siinkohal protokolli tekst lõppeb/katkeb]

[Eraldi vahelehel teise käekirja ja kirjutusvahendiga tekst:]

Mõtsa talo omanik D Tik rentip omast mõtsa talo maast Muttiko mõisa piirist ojast sadik mes Pedo talo piiris om wälja mõõta nelja kanti, nelja wakka ma 1908 aastast 20 [algselt olnud 25] järjestiko aastat Jaan Silbergile rendi päle. Jaan Silberg maksap renti aastas 15 rubl 15 aprilil ethe ära. Jaan Silberg woip sinna tarwiliko honit päle ehitada omal kulul. Rentnikul ei ole õigus oma kohta toisele anda ei ka honeid müwa ei ka ütteki rentniku ega üürniku wõtta ilma peris omaniku lubbata. Wargust ehk melega kurja tegemist peris=omanikule ei tohi rentniku poolt ette tulla wastatsel korral lääp lepping tühjas.

7Febr 1908a.

Daniel Tiks Jaani p. D. Tik [allkiri] I. Silber [allkiri]

Jaan Karli p. Silber

[Lõpus ääremärkus: kui uus kaup ei sünni?]