Protokoll
LeidandmedEAA.3277.2.3
Kaader27,28
Daatum07.12.1907
Protokolli number23
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Ilja Potahof Peakohtumees
J Sootla Kohtumees
I Russak Kohtumees

Prangli wallakohtus, sell 7 Detsembril 1907a.

Juures oliwad: kohtu eesistuja Ilja Potahof, kohtu liikmed: J. Sootla ja I. Russak.

WanaPrangli walla "Pehe" talu omanik Hendrik Enno p. Pirsko, 64a. wana palub omma wiimast soowi (tahtmist) wallakohtu prottokolli üles kirjutada ja kohtulikult kinnitada, mis järgmine on:

§1

Mina, Hendrik Pirsko, jättan minu peralt olewa WanaPrangli walla "Pehe" talu peran minu surma oma pojale "Peter Hendriko poig Pirsko'le" ja tema tulewasele soole peranduseks (omaks) ja peab Peter Pirsko maksma oma õdedele ja nimelt: Anna Hendriko t. Aro; Liisa Hendriko t. Inn ja Iida Hendriko t. Wihm - igale ühele kolmsada (300) rubla ilma protzendita wiie (5) aasta jooksul peran minu surma.

§2

Minu abikaasale "Kadri Karli t. Pirsko'le" peab Peter Pirsko andma Pehe talus prii korter, kütte ja walgustus, ning ülespidamine ja weel iga aastal kakskümmend (20) rubla tasku raha. Kui aga peaks juhtuma, et Kadri Pirsko'le ei meeldi ühiselu poja Petri perekonnas, siis peab Peter Pirsko temale andma Pehe talus prii korteri, kütte ja walgustuse, ning maksma weel iga aasta ükssada (100) rubla ülespidamiseks. 

§3

Peaks juhtuma et mina, Hendrik Pirsko, enne Jüripäewa 1908a. ära suren, siis jääb minu abikaas Kadri Pirsko kõige maja ja inwentari üle walitsejaks, ning annab tema, Kadri Pirsko, Jüri päewal 1908a. Peter Pirskole ära Pehe talu ühes põllu tööriistadega ja mu inwentariga, nagu nimelt: 2 hobust hind 120 rub.; 5 kari elajad, hind 200 rub.; 5 lammast, hind 25 rub.; kolm siga, hind 45 rub.; 15 wakka rükki, hind 60 rubla; 30 wakka odre (keswi), hind 75 rub.; 30 wakka kaeru, hind 40 rub.; 50 wakka kartoflid, hind 25 rub.; seitse (7) wakka linaseemneid, hind 30 rub. ja nii edasi. 

§4

Selle testamendi olen mina oma tahtmise järele kokku seadinud ja oma käega allakirjutanud; selle wastu waidlemist ärgu olgu.

Hendrik Pirsku [allkiri]

1907 aastal Detsembri kuu seitsmendal päewal on see sinane testament Prangli walla kohtus üleskirjutatud WanaPrangli walla Pehe talu omaniku Hendrik Enno poeg Pirsku ette ütlemise järele; temale ette loetud ja temast oma käega allakirjutatud; selle juures wallakohtus tunnistab et Hendrik Pirsku on selle wallakohtule isiklikult tuttaw ja temal on õigus aktisid teha, ka on tema selle juures täie meele ja mõistuse juures olnud ja oma käega seie alla kirjutanud. 

Kohtu eesistuja: IPotahof [allkiri]

Kohtu liige: JSootla [allkiri] IRussak [allkiri]

Kohtu kirjutaja JWeske [allkiri]