Protokoll
LeidandmedEAA.3991.1.5
Kaader16,17
Daatum18.11.1877
Protokolli number58
Protokolli teema3. Laenusuhted; 6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hans Madison Peakohtumees
Mart Udikas Kohtumees
Peter Leppik Kohtumees
Mihkel Jaanson Kohtumees
A. Oidermann Kirjutaja

58. Otstahwko soldat Mihkel Arjakas kaebas et tema peremees Juri Sommer ta mööda läinud suise teenistuse palgast weel kinni peab: (4 wana wakka) 1 1/3 Tswetwert Otri, 1 särk, 1 paar sukki ja 1 paar kindaid ja nõuab et Juri Sommer seda peaks temale wälja maksma.

Peremees Juri Sommer ütles seda õige olewad, aga olla temal Mihkel Arjaka käest üks wasto pärimine:

1) olla ta mööda läinud Pernu laada peal 26' Septembril Mihkel Arjakast oma hobuse ja wilja koorma järele käsknud wadata aga kui ta tagasi on tulnud olnud tema wankri pealt 1 1/4 Tsetwert Otri ära kadunud, ja arwab Juri Somer et Mihkel Arjakas neid otri on isi ära warastanud ehk ära warastada lasknud.

2) On ta Mihkel Arjakast saatnud linu jõe äärest kodo tooma, aga on Arjakas lina mattused (puud ja kiwid) ära toonud aga muist linu jõe äre jätnud ja on se läbi jõe äärest 140 peo linu ära warastud mis 4 Rubla wäärt olnud.

3) Olla ta Mihkel Arjaka kätte 2 paari pastlaid annud ja käsknud neid oease liguma wia, aga on need ära kadunud, olnud wäärt 75 kop.

Sepeale wastas Mihkel Arjaks:

1) et Juri Sommer mitte ühe sõnaga ei ole teda käsknud Perno Laada peal oma wilja kottide järele wadata, sepärast läinud ta oma naist ja lapsi watama kes Pernu Ülejõel korteris on, ja selle aea sees on need Odrad ära kadunud.

2) Et küla peremehed on teda keelnud lina koormaga nende pehmest heinamaast üle tallata, sepärast pole ta mitte tohtnud sekord lina koormad peale panna.

3) Olla ta need 2 paari pastlud peremehe küsu peale oease liguma wiinud ja ei tea ta mitte kus nad sealt pärast on jäänud.

1 külimit rukkid ja 1/2 wakka jaho olla ta kätte saanud.

Tunnistuseks tuli

Wöörmünder Mihkel Rap, kes ütles et ta Mihkel Arjakast käsknud teisest kohast lina koormaga läbi minna, aga just tühjalt ei ole ta teda mitte käsknud kodo minna.

Sai tunnistuse pärast teiseks kohto pääwaks.

Peakohtomees Hans Maddison

Kohtomees Madis Peterson

M. Jaanson

M. Seiler

K. Rabi

Kirjutaja A. Oidermann