Protokoll
LeidandmedEAA.3991.1.5
Kaader15,16
Daatum18.11.1877
Protokolli number57
Protokolli teema3. Laenusuhted; 5. Kahjutasu
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hans Madison Peakohtumees
Mart Udikas Kohtumees
Peter Leppik Kohtumees
Mihkel Jaanson Kohtumees
A. Oidermann Kirjutaja

57. Abram Holter kaebas et Jakob Kants on tema kaks hobust oma rukki orase pealt kinni wõtnud ja on tema (Holter) selsammal pääwal oma last senna saatnud, ja oma asja talitamise pärast teist hobust kätte palunud anda aga ei ole Jakob Kants tema hobust mitte kätte annud siis olla ta Jakob Kantsil 1 Rbl. pantimise raha saatnud ja oma hobust kätte palund anda. - aga Jakob Kants ei ole siiski kummagid tema hobustest kätte annud, enne kui tema Holter on teise päwa õhtul wöörmünder Andres Lorentsi senna wiinud ja Jakob Kants kahju üle takserida laksnud. Et Jakob Kants tema hobusid mitte ei ole 1 Rubla pantimise raha wasto kätte annud ja on tema kaks hobust 2 päwa oma juures kinni pidanud mis on ühte kokko 4 hobuse pääwa, sepärast arwab Abram Holter et J. Kants oleks tema üht hobust juba kohe ilma rahata pidanud tema lapsel kätte andma ja teist hobust oleks ta pidanud essimesel päwal tagasi andma kui ta 1 Rbl pantimise raha on temal ära saatnud. Kaebaja nõuab nende 3 hobuse pääwa pealt Jakob Kants käest a' pääw 2 Rubla, 6 Rubla kahju tasumist.

Jakob Kants ütles et Holter oma lapse läbi on üht paremad hobust kätte küsinud sepärast kartnud ta et Holter wiimaks oma teise wana hobuse järele enam ei tulegi ja jättab seda wana hobust muido tema kaela sööma, aga ometi oleks wõinud Holter esimesel pääwal isi kohe oma hobuste järgi tulla ja tema kahju üle wadata, aga et Holter oma kanguse pärast need hobused 2 pääwa tema juure on jätnud, sepärast nõuab Jakob Kants nende hobuste söötmise raha Holteri käest.

Kohto poolt sai se asi nenda läbi rägitud, et Jakob Kants on Holteri üht hobust pantimise pärast 2 päwa kinni pidanud kuni Holter isi on järele tulnud sepärast peab Holter nende kahe päwa eest (a' 20 kop) 40 kop Jakob Kantsil söötmise eest maksma. - aga et Jakob Kants ka Holteri teist hobust just 2 pääwa oma juures on kinni pidanud ja se esimesse pääwa õhtul mitte ei olla 1 Rubla pantimise raha wasto tagasi annud, saab se esimene pääw pantimise peale arwatud aga peab Jakob Kants selle hobuse teise pääwa eest 1 Rubla kahju tasumist Holteril wälja maksma, maha arwata se 40 kop. söötmise raha, siis peab weel Jakob Kants 60 kop. Holteril wälja maksma.

Holter wõttis Apalation 2 Decemb. wälja.