Protokoll
LeidandmedEAA.3084.1.5
Kaader84,85,86
Daatum20.01.1909
Protokolli number2
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
K. Ustem Peakohtumees
T. Bamberg Kohtumees
H. Mäeots Kohtumees
M. Lellin Kirjutaja

Tuhat üheksa sada üheksandamal aastal, Küünla kuu 20 päewal ilmusiwad Kaiu walla kohtusse Kaiust Seppari koha rentnik Johan Mardi p. Wilberg ja tema tütar Juli-Rosalie Malust, sünd. Wilberg ja tegiwad eneste wahel järgmise lepingu, mida palusiwad akti raamatusse üles wõtta: Mina Johan Jaani p. Wilberg annan oma Seppari talu koha pidamise õiguse neljaks aastaks oma tütre Juuli-Rosali Malusti kätte täna sest päewast kõige maja kraami ja loomadega ning praegu seal olewa wilja ja põhuga, mille eest tütar mulle peab 1909 a. Jüri päewaks kaks sada /200/ rubla maksma, aga kui tütar ja tema mees Peeter Malust seda summa mulle 23 / IV 09 a. ei jõua ära maksta, siis kannantan selle maksuga neli aastat s.o. kuni 23 Aprillini 1913 a. Kui aga mina enne selle 200 rbl. maksu peaks ära surema, siis peab tütar Juuli ja tema mees sellest 150 rubla teiste õdedele wälja maksma ja 50 rbl. jääb Juulile. Kui aga enne 4 a. rendi raha lõpu peaks kohtade müimine tulema Kaius, siis on see rend leping müima ajaks saadik ? ja ostmise õigus jääb Juuli mehele Peeter Malustile ja kui mitte müimist ei tule, siis peab selle 4 a. rendi lepingu tegemise õigus tütre Juuli ja tema mehele Peeter Maalustile ilma tasuta antud. 

Kõige selle eest peab tütar Juuli ja tema mees mulle pere lauas surmani prii üles pidamise andma, kui nemad tõrgestawad mulle süüa andamast siis maksawad mulle kuni surmani 4 rubla kuus sööma raha ja mulle jääb luba õuna puu aeda omale elumaja ehitada, mille alla 8 ruut sülda maad saan. Selles lepingus antud tütrele warandusest ei ole teistel lastel miskit pärimise õigust. Peale selle saan ka mõni kord aasatas tütre ja tema mehe käest hobust kiriku sõitmiseks ja wõin õunapuu ajas mesilasi pidada, mis peale minu surma 3 noorema tütarde wahel jägatud saawad ühe tasa.

Seda lubawad tütar Juuli-Rosalie ja tema mees Peeter Maalust täita mille peale kõik omad nimed peale leoingu ette lugemist alla kirjutawad:

Juulie Rosalie Malust [allkiri]

Peeter Maalust [allkiri]

Johan Wilberg ei oska kirja, tema eest palwe peale kirjutas alla J.Erin [allkiri]

Tähele pannes, et akti osalised Johan Wilberg ja Juuli-Rosalie ja Peeter Maalust kohtule isklikult tuntud on, kelledel õigus on oma waranduse üle seadmist tema ja et Juhan Wilbergi eest tema palwe peale Jaan Erin alla kirjutas ja et see akt on enne allakirjutamist sõna sõnalt osalistele ette loetud, seda kinnitab Kaiu walla kohus oma allkirjadega

Eesistuja K.Ustem [allkiri]

Liikmed T.Bamberg [allkiri]

H.Mäeots [allkiri]

Kirj M.Lellin [allkiri]