Protokoll
LeidandmedEAA.3084.1.5
Kaader82,83,84
Daatum09.01.1909
Protokolli number1
Protokolli teema2. Varalised tehingud
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
H. Mäeots Peakohtumees
K. Ustem Peakohtumees
T. Bamberg Kohtumees
H. Lang Kohtumees
M. Lellin Kirjutaja

1909 a. Januari kuu 9mal päewal ilmusiwad Kaiu walla kohtusse Kaiu walla Tõnuhanso koha rentnik Jüri Ado p. Klabber ja Jaan Tõnu p. Pawelson, Juuru walla - Mahtra kogu konna liige, kes kohtule isiklikult tuntud on ja palusiwad eneste wahel maha räägitud lepingut kohtu aktisse üles wõtta: Mina Jüri Klabber annan oma Kaiu walla Salutaguse külas olewa Tõnu-Hanso talu koha pidamise õiguse Jüri päewast 1909 a. oma wäimehele Jaan Pawelsonile ühes tarwiliku põllu töö riistadega ja maja kraamiga, aga omale jättan kuni teha suudan igaga 5 wäljast 1 wakkamaa põldu ja ühe tükki heinamaad, mis peale seda jälle wäimehe kätte langeb, ja kuni surmani peab wäimees mind ja minu naist seal majas pidama ja kütma, kõige selle eest nõuan wäimehelt 300 rubla, mida tema mulle peab tarwitust mööda wälja maksm, aga kui mina ega minu naine oma elu ajal seda raha täielikult ära ei tarwita, siis peab Jaan Pawelson sellest 250 rbl. minu teise wäimehele Jüri Pärnale, olen mina aga selle summa ise Pawelsoni käest wälja wõtnud oma elu ajal, siis ei ole Jüri Pärnal enam pärimise õigust ega ka minu kasu pojal Jaan Niglasonil.

Seda lubab wäimees Jaan Pawelson kõik täita. Seda tunnistawad oma all kirjaga mõlemad pooled tõeks ja see leping on pärast akti raamatusse kirjutamist pooltele sõna sõnalt ette loetud.

Jaan Pawelson [allkiri]

+++ tähendab Jüri Klabber, aga tema eest et kirja ei oska alla kirjutanud H.Einson [allkiri].

Et Jüri Klabber ja Jaan Pawelson kohtule isiklikult tuntud on ja et neil on seaduslik õigus oma waranduse üle aktisid teha, et see akt on saanud neile sõna sõnalt ette loetud enne allakirjutamist ja et Jüri Klabberi eest on alla kirjutanud tema palwe peale Hans Einson, kes ka kohtule tuntud on, seda tunnistame oma allkirjadega tõeks:

Eesistuja K.Ustem [allkiri]

H.Mäeots [allkiri]

Liikmed  H.Lang [allkiri]

T.Bamberg [allkiri]

Kirj. M Lellin [allkiri]

Tuhat üheksasada kuusteistkümnemal aastal Mai kuu 27mal päewal ilmusiwad kohtu ette eelminewas aktis nimetatud isikud Jüri Ado p. Klabber ja wäimees Jaan Tõnu p. Pawelson ning esimene andis ües et tema on wäimees J.Pawelsoni käest täna kolmsada /300/ rubla kätte saanud ja annab sellega üles et käesolewast kewadest annab isa maad wäimehele tagasi, sest et neid enam pidada ei jõua. Selle üle annawad oma allkirjad

+++ Tahendab Jüri Klabber. Tema palwe peale kirjutas alla weel H.Wilus  [allkiri].

J.Pawelson [allkiri]

Allkirjad J.Klabberi eest Hans Wilus ja Jaan Pawelson tunnistab kohus oma allkirjadega õigeks:

Eesistuja

Liikmed: H.Linder H. Jõgiberg  Kirjut. ?