Protokoll
LeidandmedEAA.3277.2.3
Kaader16
Daatum27.04.1906
Protokolli number10
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

§1 - Rendile antava talu kohanimi pole lõpuni selge - Suure-Mäe?

§3 - nurmede arv korrigeeritud “kuueks”, algselt oli seitsmes nurmes. Seemnete ühik teadmata.

protokolli lõpus on arusaamatud venekeelsed märkused. 

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
I. Potahof Peakohtumees
J. Sootla Kohtumees
I. Russak Kohtumees

Prangli wallakohus, sell 27 April. 1906a.

Juures oliwad: Kohtu eesituja I. Potahof

kohtu liikmed: J. Sootla ja I. Russak

Ilmunud oliwad Krüidneri walla liige Juhan Kantswei ja Päidla walla liige Jaan Lull Juhani p. kes palusiwad järgmist rendi leppingut maha kirjutada:

§1

Juhan Kantswei annab oma peralt olewa Suure-Mäe koha rendi peale Jaan Lull’ule kolme aasta jaos see on 23 Aprillist 1906a. kuni 23 Aprillini 1909 a. ja maksab Lull raha renti esimene aasta 80 Rubla ja kaks järgmist aastat 85 Rubla aastal ja nimelt esimene pool 1 April. ja teine pool 1 oktobril iga aasta ette ära.

§2

Rentnik peab esimesel aastal ära tegema sauna ja tare kattus parandama ilma tasuta, omanik annab matterjali - rentnik peab wedama.

§3

Põldu peab pidama kuues nurmes ja nimelt: 1. kesa 2. rükki; 3. ristikhein; 4. kesw; 5. lina ja 6. kaer. Iga nurm peab olema wähemalt kolm wakkamaad. Kewadel 1907a. annab omanik 30 [ühik] ristikheina seemneid ja rentnik jättab ka kui ära lähab 30 [ühik] seemneid omanikule maha külwamiseks.

§4

Rukkis peab olema tehtud heaste haritud maa peale, kaswaja seemnega kuni 20 Augustini iga aasta.

§5

Õlgi heinu ega põhku ei wõi rentnik selle koha pealt wälja anda, ega ära wija. Jaan Lull nõuab et Juhan Kantswei ühe kotti luu jahu annaks sugisel 1906a. rükki alla. Muide punktideka on rahul. Ka nõuab et omanik laseks korda seadida ahju ja korstna, warajad ja uksed. Seda lubab omanik teha. 

§6

Rentnik kohustab hennast kündma igal sügisel mitte vähem, kui kaheksa wakka maa maad 

Jaan Lull [allkiri]

J Kantswei [allkiri]

Et see rendi lepping on tehtud selle walla kohtule tuttawate isikute Juhan Kantswey ja Jaan Lullu wahel, nendele ette loetud ja nendest allakirjutatud, saab Prangli wallakohtu läbi tunnistatud.

Kohtu eesistuja: I. Potahof

Kohtu liige: J. Sootla I. Russak

Kirjutaja J. Weski [allkiri]

[venekeelsed märkused protokolli lõpus]