Protokoll
LeidandmedEAA.3277.2.3
Kaader15,16
Daatum27.04.1906
Protokolli number9
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Kohtu koosseis puudub - pole kirjas protokolli alguses, ka lõpust puuduvad nimed ja allkirjad. Lepingu lõpus puuduvad ka osapoolte allkirjad. Küll on kõigeks selleks aga jäetud protokolli lõppu pool lehekülge tühja ruumi.

§1 - esialgu on olnud kirjas rendile andmine kaheks aastaks, mis on läbi kriipsustatud ja asendatud kolme aastaga. Vastav tähendus on kirjas lepingu lõpus.

§3 - aastase raharendi suurus on algselt olnud "ükssada ja kümme", kümme on läbi kriipsustatud ja numbriga täpsustatud - 100 Rubla. Vastav tähendus on lepingu lõpus. 

§4 ja §13 - ilmselt ekslikult kirjas Kõtsi talu (peaks olema Kõrtsi talu).

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
- - Peakohtumees
- - Kohtumees
- - Kohtumees

Prangli wallakohus, sell 27 Aprillil 1906a.

Juures oliwad: Kohtu eesistuja

Kohtu liikmed:

Ilmunud oliwad WanaPrangli walla liige Märt Tünder ja Meeri walla liige Aleksander Lõhmus kes palusiwad järgmist nende wahel tehtud leppingut kinnitada. 

§1

Märt Tünder annab oma Kõrtsi talu krundi peal, Wissi kõrtsi ligidal olewa poodi ühes poodi päralt olewate hoonetega, põllu ja heina-maaga Aleksander Lõhmusele kolmeks aastaks rendile.

§2

Hooned, maa ja heina-maa saab rentnik need samad, mis praegu poodi päralt tarwitada on olnud. Põllu-maad on umbes 6wakkamaa, heinamaad ühe kuhja alla, mis tõisest heinamaast suure tee ja kraawi läbi on ära piiratud.

§3

Raha renti maksab Al. Lõhmus iga aasta ükssada (100) Rubla ja nimelt 1 Märtsil täiesti ette ära. Muut maksud rentnikule ei puutu peale kaupluse paberite ja puhta kasu maksude.

§4

Rentnikul on õigus ilma maksuta Kõtsi talu karja saata 2 lehma, 2 siga ja 3 lammast poegadega

§5

Põldusid wõib tarwitada kõrs wilja all ja kartoflis. Kartoflid ei tohi üle ühe waka-maa teha ja lina alla mitte suguki. Ristikheina wõib pidada põllu peal.

§6

Põllu põhku, heinu, ristikheinu ja sõnnikud ning wäetuse aineid ei tohi ära müia ei ka muul teel selle rendi koha pealt wälja saata

§7

Hooned aiad, õunapuud, hoonete lukkud ja wõtmed peab rentnik terwed ja hääs korras pidama. Korstna ja truubide pühkimine on rentniku oma asi.

§8

Rentnik peab hooned ja selle juures olewad aiad kaew ja n.e. selles seisukorras wastu wõtma, kui nad praegu on. Põlluparandust ja hoonete ning muu ehituste täiendust võib rentnik ainult omaniku lubaga ette wõtta. Kui rentnik seda ilma omaniku lubata teeb siis ei saa tema selle eest mitte tasu, waid rentniku äramineku järele jääb kõik ilma tasuta omanikule.

§9

Hooned ja poodi inwentar saab rentnik era-inwentari lehe järele kätte, mille järgi temal need ka tagasi anda tulewad.

§10

Põllu wilja wõib rentnik Kõrtsi talu rehes peksta, milleks riht üks nädal aega wõib tarwitada. Peksu ajaks on Septembri kuu.

§11

Rendi kondrati ei tohi kumbgi pool muidu murda kui mõni selle lepingu punkte täitmata jättab, ehk kui omanik pooti oma kätte tahab wõtta. 

§12

Rentnik ei tohi seda kohta ilma omaniku lubata kellegile edasi rentida. Ka ei tohi tema wargatega ümber käija ja wargaid omas korteris elutseda lasta. Kui awalikuks tuleb et rentnik seda on teinud, siis wõib tema kohast wälja aetus saada. 

§13

Ei tohi rentnik purjus olekus ja tülitsedes omanikule asju seletades ja korraldades ette tulla. Niisama ei tohi rentnik Kõrtsi talu rentnikuga tülitseda. Kui nende wahel midagi asja seletada on, siis peab seda omanikuga seletama, seaduslikul põhjusel. Ka ei tohi lasta oma loomadel Kõtsi talu rentniku wilja ega heina-maad tallata. Wastusel korral wõib omanik Al. Lõhmuse otsekohe ära ajada. 

Tähendus: "§1 peale kirjutud "kolmeks" uskuda ja §3 tuleb lugeda renti üks sada Rubla.

Et seesinane rendi lepping on tehtud Märt Tünderi ja Aleksandri Lõhmusse vahel, kes mõlemat selle wallakohtule tuttawad on ja oma käega alla kirjutanuwad, saab Prangli wallakohtu läbi tunnistatud.