Protokoll
LeidandmedEAA.3417.1.55
Kaader7,8
Daatum24.03.1894
Protokolli number6
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Tiss Peakohtumees
Johannson Kirjutaja
Ado Roosmann Kohtumees
Hans Sakjas Kohtumees
Johan Leppik Kohtumees

Talurendi kontraht.

Astusid kohtu ette Jaan Andres poeg Rass ja Kristjan Jürri poeg Paukas ning palusid järgmise lepingu mahakirjutada.

I.

Jaan Rass anab oma Addawere wallas oleva No 21b talukoha Kristjan Paukase kätte üheks aastaks see on 23 Aprilist 1894 kunni 1895 a 23 Aprilini rendi peale, kõige poe, majade, põllu, heinamaad ning karjamaadega. Muud kui üks ait jäeb Rassil linaseemne ja linaostmise jauks.

II.

Kristjan Paukas maksab Jaan Rassile selle koha eest renti aastas 150 rubla (ükssada viiskümmend rubla) esimesel Märtsil iga aasta ette.

III.

Kõik walla orjused ja maksud mis wallale ning kroonule tulewad peab rentnik wastu tõrkumata täitma.

IV.

Ei tohi rentnik ilma kohaomaniku lubata midagi ära lõhkuda ning juurde ehitada niisama rohuaia puid, ära rikku, ega ka raiju nii kui tammed, pihlakad, õunapuud, tikkerperid, lõhmused. Niisama ei tohi, heina ning karja maa pealt puid raijuda, niisama põhku ega sõnikud mis maadest saadud, äramüüja.

V,

Peab rentnik niisama 4 wakkamaad see on seemet 5 Riia wakka maha külima, ku tema sealt ära läheb ja peab neid maha külima 12 Augustil ja kui omanik tahab seda kohta äramüija või teisele wäljarentida, peab seda 25 Julil ette ütlema. Ning kui rentnik oma renti 1 Märtsil ära ei maksa, siis peab tema sellel samal aastal 23 Aprilil kohast wäljaminema,

VI.

Kõik saunad, ms praegu seal Maddi talu No 21b krundi peal on jäewad kohaomanike walitsuse alla ja rentnik peab neile niipalju ruumi andma, et need päesewad wälja käima. See põllutük, mis praegu saunamehe Jüri Johannson käes pruuki on jääb sele pruuki ka edespidi.

VII.

Kõik hoonete parandamine mis Maddi talu kohal ette tulewad peab rentnik ilma maksuta parandama kui uut ehitada tuleb seda ehitab kohaomanik Jaan Rass. Ka peab rentnik iga aasta 4 Riia wakkamaad kesaks jätma kus rukki tuleb teha. Rentnik peab tulega hoolega ümberkäima ning maja korstnad puhastama. Parandamiste juures annab omanik materiali.

Jaan Rass /allkiri/

Kristjan Paukas /allkiri/

Lepijad Jaan Rass ning Kristjan Paukas on kohtule tuntud, kes neile ette loetud tingimustega rahul on olnud ning sellele oma käega nimed allakirjutanud, sellepärast see leping wallakohtu sead II jao § 282 põhjusel No 6 all aktiraamatusse wõetud, kohtuistumisel eesistniku Jaan Tiss, ja liikmete Johan Leppik, Ado Roosmann, Hans Sakjas juuresolekul ette loetud, mis Addawere kogokonna kohtus saab õigeks tunnistud.

Eesistnik J. Tiss /allkiri/

Kirjutaja Johannson /allkiri)

Lepijad Jaan Rass ning Kristjan Paukas  on kohtule tuntud, kes neile ette loetud tingimustega rahul