Protokoll
LeidandmedEAA.2529.1.2
Kaader41
Daatum07.12.1887
Protokolli number14
Protokolli teema5. Kahjutasu
Märkused

Protukoll ₦ 14.

Koos olid 7 Dets. 1887

Peawan. R. Priidemann

J. Madisson

P. Somberg

Jaan Liiwländre kaebtuse peale M. Martjaagu wastu protuk.  ₦ 12 tunistasid Jaan Liiwlandre sulased Jüri Lagendoff ja Juh. Jürjens et aeda piiri peale tehes tulnud M. Martjaak nende juure ja keelanud seda teha. Käratses suure häälega ja Juh. Jürjens kuulnud kui M. Martjaak ütlenud Liiwlanderile: Kas sa hakad oma isa tegusid tegema. Et M. Martjaagu 6 siga kartuhwlis käinud tunistas J. Lagendoff tõeks, Juh. Jürjens näinud aga kui sead õues kinni olid. Nemad mõlemad näinud kui M. Martjaak sead lubata ära aias. Et M. Martjagu 1 siga 2 ruki akjalga ära lõhkunud näinud Juh. Jürjens, aianud peremehe käsu pääle sea kinni aga mõlemad poisid näinud kui need akjalad puha sasitud olnud mitte üks wihk ei olnud terwe. Meie olime peremehega wäljal ja Mart aianud sea lubata ära. Et siga kewadel kartuhwlis käis ei määletanud kumbgi näinud olewat. Mõlemad poisid tunistasid et M. Martjagu sead lina leud ära tuustinud. Et 6 siga 10 kord heinamaalt ära aetud said on tõsi. Et M. Martjaagu hobune Pärdi pääwast kunni lumeni meie heinamaal on olnud, siis kui meie hobused olid, on jälle tõsi.

Selle wastu andis Mart Martjaagu sulane Jüri Ristmann tunistust et J. Liiwländre 5 siga käisid M. Martjaagu ruki akjalgade kallal ja kolmel neljal pead maha tõmbanud ja ära sasinud, Liiwländre tütar ajas naad ära. Et Liiwländre 4 siga kaeras käis on jälle tõsi. Ka seda ma nägin kui Liiwländre siga kaks kotti lõhki kiskis, Liiwländer oli ise pärast seal juures ja lubas uued kottid ja külimit jahu nende asemele anda.

Edasi kaebas Mart Martjaak et Liiwländre 3 siga on kewade tema kartuhwlist käinud, Liiwländre laps ajanud ära. Jüri Ristmann näinud ka kui sead kartuhwlis olnud. M. Martjaak lisas weel juure et Liiwländre 3 wasikat kaks korda tema aja peal kuiwamas erneste kallas käinud. Jüri Ristmann tunistuse järel Liiwländre tütar Liise aianud esimesel korral ära ja teine kord aias Liiwländre karja tüdruk ära. Kolm wasikat söönud tema koples tüki heina ära ja mina aiasin kinni ja Liiwlandre naene ajas kolm kord ja tütar üks kord lunbata ära. J. Ristmann tunistas et wasikad 4 kord kinni olnud aga seda ei tea kas luba peale wõi lubata ära aetud.

Jaan Liiwländer, ka tema sulased ütlewad et nemad seda pole näinud ega kuulnud, enne kui täna, et sead kewade tema kartuhwlis käinud. J. Liiwländer tunistab et perenaene ei ole wasikate järel käinud kui naad kinni olnud. Jüri LAgendoff tunistab et tema on järel käinud aga kätte ei antud, perenaene pesi wanni kallas, mina ütlesin kas annate kätte? Mardi naene ei rääkinud kedagi, Mart oli ise kottu ära. Mart Martjaak ja J. Liiwländer tunistasid et Liiwlandre laps Mart Martjagu naese käsu pääle ära aianud.

Mart Martjaak kaebas weel et Liiwlandre weised on tema heina kuhjad kolm tükki ära söönud ja maha ajanud. Tunistust selle kohta puudub.

Kohus mõistis: Jäeb poolili et tunistusi weel puudub.