Protokoll
LeidandmedEAA.1110.1.2
Kaader59,60
Daatum18.01.1857
Protokolli number8
Protokolli teema5. Kahjutasu; 8. Varavastased kuriteod; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhhan Moor Peakohtumees
Jürri Bringfeld Kohtumees
Daniel Kook Kohtumees

Teist korda ettewöetud Siim Paabo kaibdusse assi Bedny welleste ja Mihkel Tilli wasto kalla warqusse ia löimamisse pärrast.

Saiwad ette talletud Kihhelkonna Kohto kässo peale Filip ja Ilot Bedny ning Mihkel Till Siim Paabo tigest warrastud kallade warrastamisse ia löimamisse pärrast; _Bednyd agga pannud jälle wasto ia ei ilmunud enne ette kui Kohto teener hobbesega nende järrele läks ja Filipa wangi wisil kohto ette töi; Ilot olli koddo aige. Küssimesse peale wabbandas Filip ennast sellega et külla lotski öigel wisil neile käsko ei olle annud, et üttelnud: nemmad peawad Kihhelkonna /: mitte Koggokonna :/ kohto ette minnema._ Kohto teenri waewa eest maksis temma 75 k h. ja iai sönnis trahwimatta kui külla lotski saab kultud, kudda wisi temma on käsko annud.

Sai siis se warguse ja söimamisse assi ette wöetud.

Teisel lihawötti pühhal 1856 warrastanud Filip ia Zlot Bedny ning Mihkel Till Siim Paabo tigist kallo; Paabo naene ja temma sullane Maddis Tillu tulnud se peale ja tahttud neid ärra aeada; nemmad agga akkasid söimama.

Siim Paabo naene Elisabeth: Perremees läinud kirrikusse ja nüüd kulnud naene et wargad tigil püidmas. Naene kelis neid ia nemmad läksid ärra, tullid agga teisel korral iälle, saiwad naesest iälle ärra aetud ja tullid öhtul weel kolmat korda taggasi. Siis läks naene söeliga iälle neid ärra aeama, Mihkel Till ia Filip Bedny agga akkasid wägga roppuste söimama, ning näitanud Filip naesele weel perset._ Warrastanud on arwamisse järrele üks 10 hauge.

Maddis Tilla: Mihkel Till ia Filip Bedny söimanud Siimo perrenaest sigga ja prohwos; lubbanud tedda ärra narrida ja näitanud Filip temmale perset.

Filip Bedny: lönud nemmad ühhe ainokest hauge rauaga, mitte ennam; söimanud ei olle egga middagi ei olle näitanud;_ Till kül waijelnud naisega.

Mihkel Till: temma isse ei olle kül kallo warrastanud. essimese korra, ommukkul, kui Paabo perrenaene Bednysid ärra aeama tulli, seisnud kül lige kaldas pärrast arra aino kaugel. Ei olle kuulnud kui Filip söimas; sest olnud siis üks waggo maad sealt ärra kirriko tee peal, ia et wöstud wahhel, ei wöinud ka nahha kas Filip middagi näitas. Isse ei olle temma mitte söimanud; Siimo perrenaene kül üttelnud temmale mis sinna seal seissad, warraskoer, mis peale siis nettokenne sönnadlema läinud.

Et selgemat tunnistust sada ei olle, siis wöib agga ükspäinis arwata:

I et Mihkel Till, kui ka mitte isse ei warrastanud, siisgi wargatte seltsimees olli; Paabo perrenaest agga kül söimanud, sest Paabo perrenaene ia Paabo sullane tunnistawad sedda, isse ja Filip Bedny tunnistawad et perrenaesega waijelnud, kus jures siis söimaminne lähhedal olli;

II Zlot Bedny ei olle Paabo perrenaest mitte söimanud, kuddas kõik kohtokäijad töeks andwad; kallo on warrastanud.

III Filip Bedny söimas Paabo perrenaest Paabo sullase tunnistusse iärrele, ia ei wöi temma öige wisiga töeks tehha et sedda ei olle teinud; kallo on warrastanud.

IV Kui paljo on kallo warrastud ei wöi tõeks tehtud sada 

V. Peale selle on Bednyd ka Siim Paapi mitto kord lasknud ilma asjata Koggokonna kohto ette ilmuda, isse kohto päwal koddust ärra minnes;_ mis läbbi Siimul ka suur kahju sündis.

Moistetud: Filip ia Zlot Bedny makswad iggaüks 4 rubla, Mihkel Till 2 rubla, ühte kokko 10 rubla hõb. Siim Paabele warguste ia aeawitmisse tassumist.

Filip Bedny ja Mihkel Till sawad söimamisse eest igga üks 15 witsa hopi.

Pallumisse peale iaeti Filip Bedny peksmatta ning maksis selle ast 2 rubla hob. wallalaekasse;_ ning olli Siim Paap sellega rahhul._