Protokoll
LeidandmedEAA.2626.1.1
Kaader16,17
Daatum06.04.1868
Protokolli number
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 3. Laenusuhted; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hans Herberger Hans Herberger Jurost Peakohtumees
Hans Lepp Hans Lepp Attlast Kohtumees
Jürri Mührmann Jürri Mührmann Attlast Kohtumees

Kohto laua ette astosid.

I

1) Kusiko sauna Pären Jurost. tema ütles: Nella aasta est kui Karel Wusmann Attlase Mardile talopojaks läks wahhetasime hobboseid ja tema jai mull 85 Kop wõlga, mis ka mitto korda tasuda lubbas, agga ilmas oma lubbamest ei taitnud, keige wiimaks käskis Karel mind Rappla ladale tulla kus ära piddi maksma ja ütles weel, "kui sa mind ladalt ei leia siis tulle mino jure kojo seal annan wist kätte." Et nüüd Karel ladal ei olnud, läksin ka Mardille, kus ta agga mind mino pärrimise peale peaaego ahjo puuga löönud olleks ja tema naine Ano loi mind ka peaharjaga wasto pallet.

2) Anno Wusmann, tema ütles: "Pären soimas ja pilkas meid, ja wast selle peale loin tedda harjaga möda kübbara härt.

Kohhus moistis: Need 85 Kop peawad ü nädala sees wälja maksetud saama ja selle lömise eest maksab Anno 50 Kop. walla laekassa.

II

1) Mart Gutmann Jurost. tema kaewa: Tänawo kewwade saab 2 aastad kui Hans Baumannille teomehheks kauplesin, tema lubbas peale palga weel üks tük körremaad minnole, kus peale mina 12 Koormat sönnikud widdasin ja süggisi rukkid peale teggin, minewa sui sai talle ka 12 pääwa leikose jure selle eest tehtud. Sest et mina tedda rammotasin, peaks ta hoiguse pärrast tänawo ka weel mino kaas ollema agga Hans ei lubba enam anda.

2) Hans Baumann. tema ütles: Mina kauplesin et se maa piddi rukki tündre eest jääma need pääwad ta on minole kül teinud, agga mina pölle neid pärrind; minewa süggise wöttis Hans rukki tündre selle 1868 aasta peale ette wälja, agga nüüd lööb minno tenistusest lahti ja selle pärrast mina ei anna temale enam sedda maad.

Kohhus moistis: Kämehhi teil oma kauba jures ei olnud ja se maatük  rukkitündre est ka ei woi jääda sest et Mart 12 pääwa tema pruki eest on teinud; selle pärrast panneb kohhus Hans Baumannille kaks asja ette, waligo ta nendest emba kumba, kas maad jääwad tänawo weel Mart Gutmanni kätte ja tema teeb nende eest 8 pääwa, woi Hans maksab Mardile 120 Kop sonniko eest ja woib maad ära wõtta.

Hans Baumann; mina maksan Mardile 120 Kop. wälja.

Wiimse kohtopääwa prottocoll sai ette loetud ja hoigeks kiidetud.

Hans Herberger +++

Hans Lepp +++

Jürri Mührmann +++