Protokoll
LeidandmedEAA.3417.1.55
Kaader3,4
Daatum03.01.1894
Protokolli number1
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
H. Kors Peakohtumees
Johannson Kirjutaja

Rendikontraht.

Tänasel päewal on alltähendud kontraht Hans Essensoni ja Tõnno Kingisepa wahel maharägitud ja kindlakstehtud

§ 1

Hans Essenson rendib oma Saunasaare koha Immawere vallaliikme Tõnno Kingisep kätte ühe aasta peale wälja kõige põldude, heinamaade ja karjamaadega ning hoonetega, millest omanikule tagasi jäeb tema pruukimiseks majas elamise õigus, wana ait, põllud, kaks wakkamaad, teine rukki kõrrest ja teine odra kõrrest, ja heinamaad üks siil mõisa seatu luhta ja lehm karjamaal käija. Selle koha eest, mis siis Tõnno Kingisepa kätte jäeb, maksab tema iga aasta 120 rubla renti (ükssada kakskümmend rubla) ja kui kumbaltki poolt 25 Julil ülesööldud ei saa, käib see tingimine aastalt teise peale edasi.

§ 2.

Kõik selle Saunasaare koha peale tulewad awalikud orjused kannab rentnik, aga koik raha maksud selle koha eest kannab omanik. Koha renti maksab rentnik ette 1 Märtsil esimese poole ning 1 Oktobril teise poole.

§ 3.

Koht peab nii peetud saama, et omanik sellega rahul on ja ära andmise korral, praeguses olekus jälle tagasi antud saama. Tarwilikud ehitused teeb omanik, aga mis tuulest lõhutud saawad kattused, parandab rentnik, koha aijad parandab rentnik, aga kui uusi tarwis on, annab omanik lattid.

§ 4.

Rentnikul ei ole luba rohkem linu maha külida kui 2 1/2 wakamaad ning koha pealt põhku wälja anda ning müüa. Rendi peale maksis Tõnno Kingisep Hans Essensoni kätte kümme rubla wälja. Rendi aeg algab 23 Aprilist 1894 peale.

Rendiandja Hans Essenson /allkiri/

Rendivõtja Tõnno Kingisep /allkiri/

Et Rendiandja Hans Essenson ja selle wõtja Tõnno Kingisep kohtule tuntud on, nemad selles kontrahtis neile ette loetud tingimisetga rahul on olnud ning sellele omad nimed oma käega allakirjutanud ning see kontraht wallakohtu sead II jao § 282 põhjusel N 1 all akti raamatusse sisse kirjutud saab seda seeläbi Adawere kogukonna kohtu poolt õigeks tunnistud.

Eesistnik H. Kors /allkiri/

Kirjutaja Johannson /allkiri/