Protokoll
LeidandmedEAA.1149.1.10
Kaader13
Daatum19.10.1884
Protokolli number141
Protokolli teema10. Muud üleastumised
Märkused

Protokoll No 125 jätkuprotokoll

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juri Pusse Peakohtumees
Jaak Nerjussow Kohtumees
Tõnis Kuller Kohtumees

Protokoll No 125 asjus astus kutsumise peale ette Sindist Andres Klaas ja wastas küsimise peale, et tema mitte seda tunnistada ei wõi, kas Karel Kumm 17mal wasta 18. Septembri kuu ööl öö läbi mõisas wahi peal olnud on ehk mitte. Õhtul on ta teda küll wahi peal olewad näinud, aga kas ta just öö otsa sääl ära käimata wahti pidanud, seda ei teada ta mitte.

Astus ette Ann Jakobson ja andis üles, et tema need eespool nimetud oma poea riided 5 päewa enne ära warastamist Mari Kummi, kes Karel Kummi ema, soowimise peale Karel Kummi nähes tema kambrisse olla pannud ja kui tema Ann Jakobson 18. Septbr. homikul peale päikese tõusu walla magasini aida juurest, mis umbes 50 sammu waeste maeast kaugel oma palito, mis ka Karel Kummi kambris seisnud, maast leidnud, ning kui tema see peale tua juure läinud ja seia asja asja rääkima hakkanud, siis alles ütlenud Mari Kumm, et tema poea kambri aken olla homikul lahti olnud ja wist wargad öösel sääl sees käinud.

Hommikul pole aga keegi sellest midagistki rääkinud, et aken lahti olnud on, ja seepärast tema seda ka mitte ei usu.

Astus ette Jaokb Kumm, kes Karel Kummi isa, ja wastas küsimise peale, et tema olla kõige enne selle oma poea kambri akkna 18 Septembril lahti wõetud olewad näinud ja kui tema seda oma naise Marile teadustanud, olla see kohe sinna sisse oma asju järel waatama läinud ja kui ta midagitki mitte wara kadunud olewad leidnud pole ka seda sugugi täädnud, et Jaan Jakobsoni riided ka sääl sees seisnud, pole nemad midagist paha tehtud olewad mõelnud ja seepärast ka warguse kohta kohe mitte wälja teinud.

Astus ette Mari Kumm ja rääkis seda sama, mis tema mees Jakobki.

Karel Kumm ütleb, et tema mitte seda ei teada, kas Jaan Jakobsoni riided on tema tuas olnud wõi ei ole.

Jaan Jakobsonil ei olnud ka midagitki paremaks tunnistuseks üles anda.

Kogukonna kohus käis seda waeste maea akend järele waatamas 12 Octoobril s.a ja leidis, et selle aknal üks klaas ruut juba wanaste katki tehtud ja selle asemele paks paber ette pandud oli, mis läbi kergeste akna haagid wälja poolt lahti wõtta wõib aga siiski, et säält kambrist ainult Jaan Jakobsoni riided üksinda ära warastud ja teised riided ja asjad puutumata jäetud on Karel Kumm kahtlaseks arwata ja

Sai arwatud:

Saab see asi Keiserliku Pernu Sillakohtule üle kuulamiseks alandlikult ette pandud.

22.Okt. 1884 N. 840 al Sillakohtule ette pandud.