Protokoll
LeidandmedEAA.3417.1.56
Kaader18,19,20
Daatum20.07.1895
Protokolli number15
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
H. Sakjas Peakohtumees
Roosmann Kohtumees
J. Leppik Kohtumees
E. Türk Kirjutaja

Rendi kontraht.

Tänasel päewal sai järgmine talukoha rendi kontraht päriskoha omaniku Jüri Jaani p . Raudsiku kui rendi andja ja Tappiku hingekirjas seiswa Jaan Jaani p Kütt kui rentnik wahel ära tehtud.

I.

Jaan Kütt rendib Raudsiku käest Wiljandi kreisis Põltsamaa kihelkonnas Ruttigwere wallas seiswa Tamsi talu ühe aasta peale s.o 23. Aprillist 1895 kunni 23. Aprillini 1896 ja maksab aastas 120 rbl renti.

II.

Rentnik on kohostud seda renti 2 korda maksta nimelt 1. Aprillil 1895 60 rbl ja 1. Septembril 1895 60 rbl.

III.

Rendiandja jättab nimetud talumaast 3 1/2 wak.m põllumaad oma pidada ja nimelt 1 wakm. rukkid 1 wakkama otra, 1 wakm. linu ja 1/2 wakkamaad kartoflid tarwis ja weel 6 wakkamaad heinamaad. Põllu mis rendiandja oma pidada jättab, määrab rendiandja ise niisamma ka heinamaa.

Kõik hobuste töö selle põllu peal, mis rendiandja pidada on teeb rentnik oma hobusega ja ei saa selle eest midagi tasumist,

IV,

Elu korteris on rentnikul 1 kammer.

V.

Rentnik peab rendiandja loomad omas karjas käija laskma ning ühtlasi nende järel vaatama.

VI.

Lina ei tohi rentnik üle 5/viis/ wakkamaad külwata, ka e ole tal õigust mingisugust põhku nagu heinu, õlgu, haganid, linaluid ja n. e selle talu pealt müüa ega äramineku korral ära viia.

VII.

Ke ei ole rentnikul õigust nimetud metsast oma volil midagi raiuda. Põletuse materiali saab rentnik nii palju kui tal tarwis on, nimelt kända ja hagu, kännud peab rentnik ise kaaluma, niisama ka aijad ise tegema kust rendiandja temal ette näitab.

VIII.

Tahab rendiandja rentnikul üles üttelda, peab ta seda kunni 25 juulini tegema, põle kunni 25 Juulini kumbgilt poolt sündinud, jäeb kontraht edasi kestwaks.

VIIII.

Kõik horjused ja maksud mis talu peale pannase, maksab ja täidab rentnik.

Jüri Raudsik /allkiri/ Jaak Kütt /allkiri/

Eesolew kontraht on kontrahti tegijatel ette loetud, ja nende rahul olemisel mõlemad alla kirjutanud ja selle järgi on see kontraht Akti raamatusse N 15 all sisse kirjutatud ja Adawere kogukonna kohtu poolt õigeks tunnistud.

Eesistnik H. Sakjas /allkiri/

Kohtumees Roosmann /allkiri/

Kohtumees J. Leppik /allkiri/

Kirjutaja E. Türk