Protokoll
LeidandmedEAA.3257.1.3
Kaader247,248
Daatum09.03.1884
Protokolli number76
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 3. Laenusuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Kusta Iwanthal Kohtumees
Johan Kiljak Kohtumees
Jaan Moonson Kohtumees
Johan Klausson Kohtumees

Madis Willak kaibas, et temal Kristjan Saarwa käest kellele tema oma tare kõige sitaga 130 rubla eest ilma kõrwalise hoonede, on müünud, selle tare raha weel 80 rubla saada on - ja nõuab seda kätte.

Kristjan Saarwa ütles kaebtuse pääle wälja, et tema kaibaja käest mitte üksi tare waid ka kõik kõrwalised hooned 130 rubla eest on ostnud ja ei maksa tema mitte enne seda puuduwat raha ära, kui Madis Willak ka temale need kõrwalised hooned ära on andnud, mis kaibaja aga mitte anda ei taha. Jaan Rüütli on esimene selle tare kaupleja olnud.

Tunnistaja Jaan Rüütli ütles wälja, et tema on küll Madis Willaku käest enne see tare kaubelnud, rüga oli kaubeldud, et saak saab pooleks; tares oli ka sitta olnud, hind oli 130 rubla, kõrwalist hoonist ei ole nema siis midagi kõnelnud.

Tunnistaja Aadam Matson Saarwast üles antud, ütles wälja: Jaan Rüütli on temale pärast kauba tegemist ütelnud, et tema Madis Willaku käest elamise ära ostnud.

Tunnistaja Johan Kripson ütles wälja: Kristjan Saarwa on Madis Willaku käest tare kõige sitaga 130 rubla eest ostnud ja ei ole kõrwalisist hoonetest siis sugugi juttu olnud nink on ka siis 50 rubla käeraha andnud.

Pääkohtumees Peeter Kripson andis protokolli, et tema olnud kauba juures ja kaup olnud just nõnda kui Johan Kripson üles on andnud.

Kristjan Saarwa ütles, et siis juba kaup suuremalt osalt äratehtud olnud.

Madis Willak ütles selle pääle wälja, et esimese kauba pääle ei ole tema mitte käeraha wõtnud ja olnud kaup nõnda tehtud, kui tema juba üles on andnud.

Mõiste: Kristjan Saarwa maksab see puuduw raha 80 rubla 8 päiwa sees Madis Willaku hääks wälja ja annab Madis Willak kõik omad hooned kõige sittaga Kristjan Saarwale kätte.

Kohtumees: Kusta Iwanthal XXX

Kohtumees: Johan Klaosoon

Kohtumees: Jaan Moonson

Mõiste sai kohtukäijatele kuulutatud T.S.R. §772-774 järele aastast 1860 ja õpus antud mis tähele tuleb panda, kui keegi kõrgemat kohut nõuab ja ei olnud kohtukäijad sellega rahul.

Kirjutaja asemel <allkiri>

26 Aprillil Kihelk. kohtu sisse saadetud.