Protokoll
LeidandmedEAA.1122.1.2
Kaader14
Daatum18.02.1872
Protokolli numberN26
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Kas hobusevarguse ohvriks langenud Jüri Rumm(Uue Põltsamaa vallast) on kuulus lindprii? Ei, nimed on sarnased, ka on nad kaasaegsed.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johan Ojawer Kohtumees
Peter Wisnapu Kohtumees
Mart Oija Peakohtumees
Jaak Sillmann Kohtumees

Löewi kohtomajan sel 25 Webruar 1872 olli kog.kohhus

man olliwa Peakohtomees Mart Oija

                    Kohtomees Joh. Ojawer

                                        Peter Wisnapu

                                        Jaak Sillmann

Wastse Pölzama mehhe Jürri Rumm kaibusse asjun wasto Löewi walla Mehhe En Kolmkant hobbose wargusse perrast saije taunnistaja ette wöetus Jaak Nup(luteri usku) Wastse Pölzamalt tunnistas et se hobbene om wistist Jürri Rumm hobbune, et se hobbone om temma ümbre kassanu ja wannamees ei olle mitte sedda hobbost müüno sedda lubbas temma oma nimega tunnistada

Tunnistaja Hans Weske(lut usku) Wanna Pölzamalt tunnistas nisama kui Jaak Nup ja selle pääle wannu ei woi et wistist warastedu om woip agga kül wannu et töise homiko om kuldnu et hobbone om kaonu.

Kostse En Kolmkant et temma ollew Pöltzama walla Wannemba käest Willandi Makohto pääl küsinu kas temma ted ses Jürri Rumm hobbosest sis om Pöltzama Wallawanemb et Jüri Rumil olli kül saarane hobbone agga ei tedew mitte kas täl warrastet om nema ollew mötelnu et Jürri Rum ollew Maggazi wölla perrast ärra paetanu ehk ärrä müünu et Jürril om Maggazi wölga olnu et nema teda tahtnu riisu.

Kostse Jürri Rum et temma ted kes ne warga omma Wanna Pöltzama mees Jaan Purrikas (Kahha Jürri tallos) ollew eddpmene Warras se ollew sis ärrä wiinu Wanna Pöltzama Jürri Ütti kätte (Wälba tallo) ja se om sis ärra wiinu Soldan Jürri Jansoni kätte Kallikülla wallast ja se om sis wahhetanu Löewi walla mehhele Walka Laaden ärrä ja om 12rbl. pääle saanu sedda ollew temmale Sim Adamson (Wanna Pöltzama Soldat) könnelnu ja se hobbone mes Löewi mees Enn Kolmkant om wasto andnu ollew Janson Jürri Ütti kätte andnu.

Möistus: Kog.kohhus arwas et se hobbune om tötteöst Jürri Rumm hobbone En peap warsti Hobbost kätte andma, ja Enn Kolmkant waip oma Hobbost otsi kui tahhap.