Protokoll
LeidandmedEAA.3257.1.3
Kaader219,220
Daatum13.01.1884
Protokolli number1
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Peeter Hindrikson Kohtumees
Johan Kiljak Kohtumees
Jaan Hansing Kohtumees
Peeter Kripson Peakohtumees

Peeter Aadamson Lukkelt kaibas, et temal hobune riistatega reega 12/13 Detsembril 1883 kodust tallist ära on warastatud ja on temale üles antud, et see hobune kõige kraamiga Ahjal Kusta Raud pool olewad, selle poolt on nemad kül oma ree, mis praegu Ahja kogukonna kohtu juures on, Ahjawalla ametnikude abil kätte leidnud; hobune ja riistad ei ole enam sääl olnud.

Karl Saag Lukkelt ütles, et tema Jaan Koorikele, kust päri ei tea, ja Jaan Akkertale Ahjalt ülewal nimetatud hobune ja kraam on kätte juhatanud, mis eest tema 7 rubla saanud; pääle warguse on tema /Karl SaagJaan Koorikega ühes, kui selle sulane, warastatud hobuse riistate ja reega Ahjale Molloka Kusta Raudle toonud; üks öö olmnud toojad Kusta Raud pool, siis läinuwad Kusta Raud hobusega linna. wargust jäänud Kusta kätte. Nõupidamisele käiwad wargad Tartus Koolitare uulitsas mitmes kõrtsis kokku, nimelt Kässa trahteris ja ka Londoni Karla poole.

Kusta Raud ette kutsutud ütles: tema poolt kätte saadut ree ühe Jakop Aadami käest ostnud olewad; Kässa trahteris on tema Peeter Rässa käest teada saanud, et see Aadam Piiriuulitsas elab. Jaan Akkert käinud ühe Lukke poisiga, kelle nime tema ei tea, 23. Detsembril 1883 tema (Kusta) pool, aga mitte hobusega waid jala; ööd olnud nemad sääl, homiku läind ära; mis nad tema juures käinud ei teadwad tema mitte. Üht Kaan Kooriket või Koorti tema ei tundwad ja ei olewad näinud.

Karl Saag ja Kusta Raud wastastiku säetud tundsid ükstõist ära ja ütles Kusta Raud Karl Sae see poisi olewad, kes Jaan Akkertaga tema pool käinud mis pääle aga Karl Saag kordas, et Jaan Koorikega ja mitte Jaan Akkertaga Kusta Raud pool käinud.

Samuel Aadamson,Lukkelt, tunnistas ree, kes Kusta Raud poolt leitud ja Ahja kogukonna kohtult temale ette näidati, Peeter Aadamsoni käest warastatud reeks.

Märt ToomLukkelt, tunnistas nõndasama.

Otsus: Et see wargus Lukkel sündinud ja Kusta Raud selle warguse juures kaotajaks arwata on, saab see protokoll kui ka Kusta Raud edespidiseks toimetuseks Lukke Kogukonna kohtu kätte antud; nõndasama saab ka kohtualune regi ühes saadetud.

Pääkohtumees: Peeter Kripson

Kohtumees: Peeter Hindrikson

Kohtumees: Jaan Hansing

Kohtumees: Johan Kiljak

Kirjutaja Chr Kapp