Protokoll
LeidandmedEAA.1094.1.2
Kaader3,4
Daatum02.05.1881
Protokolli number11
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald
Märkused

on täidetud; protokoll wälja kirjutud surema kohtule

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Pflug Peakohtumees
Hans Kreek Kohtumees
Hans Wulfeld Kohtumees

Ete tuli kaebaja Leeno Tänawots ja kaebas: Meie elame Jaan Krossiga ühes toas, ja lehmad on ühes laudas; Jaan Krossi lehm oli öse ennast lahti kiskunud ja mino lehma kaewanud nenda et se ristludest ära sai murtud, et lehma lihunikule pidin andma kes kuus rubla andis, mis pool hinda ei ole sest lehm 20 rubla wäärt oli.

Kohus kuulas asja üle, ka Hulja tallitaja watas kahjo üle ja keik oli nenda kui Leeno Tänawots seda kaebas. Leena Tänawots päris omale kahjo tassumist sellepärast möistis kohus: "Et Jaan Krossi lehm tugewam ja surem ja homiko ilma wigata oli ja teine kaewatud, ehk kül mölemad laudas lahti olid: - Jaan Krossi poolt kahjo tassumist, pakus 4 rubla, seda wötis Leeno Tänawots wasta lepis sellega."

Teiseks tuli ete Abram PöldHuljalt ja kaebas: Otto Faulbaumi lapsed tulid pühapääw 26n Aprillil mino pöllopealt rohto kiskuma, ma käskisin neid ära minno lapsed haukusid mulla wasta ma taplesin neid; sellepeale tuli Oto naene Kai kissaga teiwas käes, ja lõi mind sellega; ma pidasin teibast kinni ja pidasin asja naljaks; lassin teibast lahti ja tahtsin ära tulla, aga Kai kissendas hirmsaste ja lopis mind kiwidega, mis peale Otto saunast wälja tuli, tommas ajast teiba löi mind kolm korda, nenda et igakord teiba otsast tük ära läks; siis löi mind russikaga mito korda ja tömmas mind maha, ja lassi pölwili mino rindade peale, nenda et mul weri ninast wälja tuli. Sellepeale tuli Jaan Reiter oma saanast wälja, siis Otto lasi mind lahti. Hans Freijmuth nägi seda ja wöib tunnistada.

Jaan Reiter sai ete kutsutud, se ütles et ta seda on näinud et Otto Abrami pealt ülesse on töessnud; kuda tüli olnud: seda ei ole ta mite näinud.

Hans Freijmuth sai ete kutsutud ja tunnistas asja just sona sönalt nenda olewad, kui Abram Pöld seda räkis.

Kohus kutsus Otto Faulbaumi ete se hakas seda tagasi ajama, mis aga kohus tühjaks arwas sest et Otto kui üleanneto inimene kohtul tutaw on. Nendasamuti on ka tema naene kui alaline riidleja oma tigedusega kohtus tutaw.

Nago ülemal nimetud, on nemad pühapääw 26mal Aprll peale löunat tülitsenud, ja Esmaspääw 27mal Aprll umbes kello 10 ajal öhta on Otto Faulbaumi naene Kai ühe enne aegse surnud poeglapse sünnitanud.

Et Hulja kog. kohus seda asja mite seletada ei wöi: sellepärast saab se assi Keiserliko Roaki Wiro ma hakenrichti kohto holeks antud.

KKW Jaan Pflug