Protokoll
LeidandmedEAA.1144.1.1
Kaader137,138
Daatum13.05.1883
Protokolli number40
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
K. Lõhmus Peakohtumees
Peter Pranz Kohtumees
Jaan Oppar Kohtumees

Ette tulli Jakob Primann ja kaibas et Kersna Erik, Peter Temo olewat tedda nüüd wäljan saibaga pesnüd ilma süüta ja pallep neid trahwida ja olewat tunnistaja Andri Wähhi, Hindrik Kuk ja Peter Piir.

Kersna Erik ütles mina ei ole mitte Jakob Priimanni lönü ei temale middagi tennü.

Peter Temo ütles et tema ei ole ka Jakob Priimanni lönu nink ei oleki tedda nännü.

Tunnistaja Andri Wähhi ütles wälja et Peter Temo pessis kül Jakob Priimanni wäljan ütte jämeda puu tükkiga wäega kõwaste.

Tunnistaja Hindrik Kuk Lutteri usku ütles wälja et Kersna Erik ja Peter Temo pessiwä kül Jakob Priimanni puutükkiga nink Jakob Priimann joosk pakku ent Kersna Erik wiskas weel puutükkiga takkast.

Peter Piir Lutteri usku tunnistas ni samma kui Hindrik Kuk.

Mõistet:

Et Kersna Erik ja Peter Temo täämba siin kohtumajan joobnu larmitsenen ja Jakob Priimanni pesnü omma, sis saap Kersna Erik ja Peter Temo kumbgi 1 Rub walu rahha Jakob Priimannile.

Se mõistmine om §773 ja 774 perra kulutedu. Kui mõistmine saije kulutedus sis larmitsewa weel Kersna Erik ja Peter Temo nink selle perrast tahtse neid 24 tunnis turmi pantus ent paggesiwa läbbi akna wälja ja taplesiwa nuijaga kiggile wasta nink sedda näijewi 1.Hindrik Kuk, 2.Johann Põld, 3.Andre Pranz, 4.Andre Pura, 5.Michel Uggur, 6.Tanno Lyra, 7.Jaan Härm, 8.Michel Sok.

Jakob Priimann palles sedda protokolli Wõrro Maakohtusse saata sest et temä siin mõistmise perra ei voi rahhul jäda nink pelgas et ne mehhet tedda tee pääl ärra tapwa.

Otsus:

Et Kersna Erik ja Peter Temo ni kõwwaste siin saibaste ja kiwwega sõdda piddawa nink sure püüdmisega kätte saijewa sis Keiserliku Wõrro Maakohtuhe saata et Keiserlik Maakohhus sedda taplemise asja seletas nink süüdlasi sädüse perra trahwis.

Pääkohtumees K.Lõhmus [allkiri]

Kohtumees Peter Prants [allkiri]

Kohtumees Jaan Oppar XXX

Kirjutaja Jõgewa

Protokoll ja Erik ja Temo sel 13 Mail Maakohtuhe ärra sadetu.