Protokoll
LeidandmedEAA.3084.1.2
Kaader96,97
Daatum16.11.1885
Protokolli number28
Protokolli teema3. Laenusuhted; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Wiiron Peakohtumees
Toomas Rassohw Kohtumees
Mart Pauls Kohtumees
Kaarel Kaasik Kirjutaja

Kohtu korra pärast olid Kaiu walla kohtusse walla honese kokku tulnud.

Kohtu wanem: Jaan Wiiron

1. kohtu körwamees: Toomas Rassohw

2. kohtu körwamees: Mart Pauls

Kirjutaja K.Kaasik

Mari Lang kaebab, et tema olla Mikku Pearna perenaese käest omale piima lüksiku toonud ja kui Liisu Tiimus lüpsiku järel tuli, keelasin mina seda lüpsikud temale, seepärast et mina seda lüpsikud ühe naela wõi eest nende wabadiku Mari Lang käest ära ostsin, et tema seda lüpsikud kiitis oma olema. Liisu Tiimus tuli minu kambrisse ja wõtis selle lüpsiku ära, mina hakkasin temast kinnija temal oli laps kiigu käes, is ta meilt ära wiis, siis müksas tema mind, nenda et minu silm siniseks läks ja ealegi õues tahtis lepa pulga aja kulest wõtta, kellega mind tahtis lüia, siis jäi tema müts aja kulge kinni et ta müts meie õue maha jäi ja paelad lahti läksid.

Kohtu ette tuli Liisu Tiimus ja ütles: tema on piima lüpsiku Mari Langule anud, kelle järel mina läksin, mis mina oma wabadiku Mari Lang käest ühe wee kapa wastu wahetasin, see läbi oli siis lüpsik minu omadus. Kui mina nende õue laksin ja lupsikud küsisin, wotis Mari Lang lüpsiku õuest ja wiis seda oma kambrisse, kelle järel siis mina läksin ja lapse kiigu li minul kaenlas, siis wõis koogu nurk tema silma kulmu ehk puutu sest ta tahtis lüpsikud minu käest ära wõtta, ja õues wõttis Mari Lang mind otseti maha ja tallas weel polwili minu selja peal sis hoitsin mina aja teiwast kinni, tõmbas minu mütsi paelad küllest ära, siis jäi müts tema kätte, aga löönud ei ole mina teda mitte.

Mari Lang ütleb: mina ei ole lüpsikud kapa wastu wahetand; aga Liisu Tiimuse kap on küll minu käes. Liisu Tiimus ütles ega mina mitte muidu kappa sinule ei anud, see oli ju lüpsiku wastu wahetud.

Kohus mõistis: Mari Lang ja Liisu Tiimus maksab kumgi 1 rub. trahwi walla laeka heaks et wastameisi on riidlend kumbagi poolt neil kaemeest selles riiu asjas ei olnud, mõlemad wabandasid enast, et teine teist ei ole löönud. Mari Lang saab oma lüpsiku tagasi ja annad Liisu Tiimuse kappa kaa tagasi ja Mari Lang Maksab Mari Langule woi naela hinna 25 kop. mis tema lupsiku eest on wõtnud, ehk annab lupsiku Mari Langule.