Protokoll
LeidandmedEAA.3084.1.2
Kaader93,94
Daatum07.09.1885
Protokolli number22
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Wiiron Peakohtumees
Toomas Rassohw Kohtumees
Mart Pauls Kohtumees
Kaarel Kaasik Kirjutaja

Kohtu korra pärast olid Kaiu walla kohtusse walla honese kokku tulnud.

Kohtu wanem: Jaan Wiiron

1. kohtu körwamees: Toomas Rassohw

2. kohtu körwamees: Mart Pauls

Kirjutaja K.Kaasik

Endine Salutaguse koolmeister Jaan Aawer kaebab kirja läbi, et Maidla walla peremees Mats Kütsen, kelle lapsed tema 7 talwet on koolitand ja ei ole temale mite selle talwe pealt 1 rub 50 kop.palka maksnud, mis ühte kokku 9 rub. teeb, muud kui üle aasta ühe weikse koorma ahju küti puid toonud. Mina saatsin küll temale ta oma lapsega käsku enne kui mina siit ära läksin; püitku isa minuga kokku saada, aga Kütsen ei ole mite ilmund. Kui Kütsen mitu korda minuga koos oli ütles tema minul on ikka tegemist teiega, aga isi mitte asja ei tasunud, nii tungiwalt mina just selle peale kaa ei käinud, mõtlesin eks ta ikka mule seda tasu.

Mats Kütsen ütleb: Koolmeister Jaan Aawer koolitas küll 7 talwet minu lapsed, aga tema selle ette minu käest palk ei nõudnud ja see jäi mulle õiguseks, et mina Kaiu walla hinge kirjas seisan ja selle kogokonna liige olen, arwasin mina et siis minul temale õigus palka maksta ei ole, ja kui see asi on nenda kahe wahel olnud, et tema ei ole palka nõudnud ja mina ei ole ka isi maksnud, siis olgu see kahju pooleks, mina maksan temale 4 rub. 50 kop.

Kohus pakus lepituseks: Mats Kutsen maksab koolmeistri Jaan Aawrile tema wälja teenitud palga 7 talwe lapse koolitamise eest  1 rub 50 kop. talwe pealt, see teeb ühte kokku 9 rub. sest et Kütsen seda ei wabandand et Aawer tema lapsed on 7 talwe koolitand. Kohus arwab et Kütsenil mingisugust õigust seks ei jää, et Kaiu walla koolmeister ilma palgata maidla walla talupoja lapsed peab koolitama, sest et Kütsen mite Kaiu walla kooli heaks mingisugust kulu ei kanna waid oma makstud Maidla walla kooli heaks koha suurust mööda sealt walla walitsuse jägamist mööda peab maksma. Et kohtu käiad selle pakkutud leppitusega korda ei saanud, sai neile suurema kohtu kord ära seletud.