Protokoll
LeidandmedEAA.1110.1.2
Kaader49,50
Daatum14.12.1856
Protokolli number109
Protokolli teema5. Kahjutasu; 10. Muud üleastumised
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhhan Moor Peakohtumees
Jürri Bringfeld Kohtumees
Daniel Kook Kohtumees

Siim Paap Iwan Baronini wasto wastra wötmisse pärrast.

Pärrismaapiddaja Siim Paap kaebas Kolkja wennelasse Iwan Iakowlew Baranini peale, kes temma wästra /: raua, kellega kallo lömisse wisiga püitakse :/ ilma lubbata ennese kätte wötnud selle aasta enne Suuri puhhi ja 8 päwa omma jures peddanud, enne kui ärra saatnud ; _ mis läbbi siis kaebaja suure kahju sanud , sest temma ei wöinud keige parrema kalla püigi aeal middagi püida. Wästra wotnud Iwan kül Siimo nähhes ja teades , siisgi temma keelamisse wasto ; lubbanud Iwan ka ärraminna raua warski jälle taggasi saea. Pallub siis kaebaja et kohhus keige wähhemalt temmale 10 rubla kahju tassumist lasseb maksa. 

Et könne öige toob kaebaja 2 tunnistust.

1,, Lena Träss, Jakopi tütar, Siimo neitsi, kes ütleb et selgeste teab Baranin olle wästra ilma lubbata wötnud ja alles 8mal päwal pärrast essimest pühha ärra saatnud.

2,, Maddis Tilla, Siimo sullane, kül 18 aastad io wanna agga ilma luggematta, rägib ni sammoti kui Lena-go..

Iwan Iakowlew Baranin kostab kaebduste peale: Wästra pallunud temma Siim Paabo käest ning sanud temma lubba tedda wötta ; kolmandamal pühhal saatnud vana Wasilij Iwanow Posarewiga ärra. Kui nüüd wallitsusest on keeltud suril pühhil awwalikko tööd tehha, siis ei wõi ka kaebaja temma käest kahju tassumist nõuda.

Wasilij Iwanow Pisarew annab töeks ete nenda kui Baranin io üttelnud, winud temma kolmendamal pühhab wästra Paabo jure ja annud Maddis Tilla kätte; _ kas on raud lubbaga wõi ilma lubbata wöetud olnud ei tea temma. _

Kui nüüd Maddis Tilla ni hästi kui Wasilij Pisarew selle peale sesisma jäwad mis on tunnistanud ; siis Moistis kohhus suurema tunnistust möda nenda: on arwata et Baranin ilma Paabo lubbata wästru on wõtnud ning 8 päwa omma jures piddanud. Et pühha päewil ei wõi need püida, siis on agga 5 päwa kahjuks läinud , mis kahju eest Baranin Pabole 5 rubla hõbbedad peab tassuma._

Iwan Iakowlew Baranin ei olnud selle moistotega mitte rahhul ning pallus surema kohto minna ; selle peale anti temmale trükkitud tunniskirri et lubba sanud kaugemale minna, loeti temmale tunniskirri ette ja anti peale selle wenne keelega temmale teada kuidas peab teggema et ennast kahju eest oida ja oigel aeal Kihhelkonna kohto ette ilmuma.