Protokoll
LeidandmedEAA.2809.1.1
Kaader66,67
Daatum06.07.1890
Protokolli number11
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Tõns Peakohtumees
Jakob Laan Kohtumees
Kustas Krusel Kohtumees

Sel 6mal Julil 1890 a. oli koggukonna kohus kohtu korra parrast kokku tulnud: kohtuwanem Jaan Tõns, kõrwasmehed: Jakob Laan, Gustav Krusel.

Kohtu ette astus Mihkel Wakker ja räkis wälja: Tina Jani naene Sippelgeni tõstab minu peale tühja juttusid nimelt et mina Liso Kasega wastu seadust elu sean elama ja nüüd peab se asi juba nõnda kaugel olema et mina Liso Kasele linnast rohtusi olen toonud, et seda asja võrra seggada. Teiseks on Johannes Breibach neida sauna suggusid juttesi miino peale laiale lautanud.

Tallitaja Jaan Kreek on tunnistajaks selle peale et eks nimetatud Tina Sipelgen minu üle nenda on rääkinud: Sellepärrast palun mina seda asja ette wõtta seletamiseks ja tühja juttu tõstjad trahwida.

Astus ette Tina Jaani naene Sipelgen ja räkis wälja: Mihkel Wakkeri üle ei ole minamingisuggustt juttu tõstnud ega ka teiste käest kuulnud.

Astus ette Johannes Breibach ja räkis wälja: Mina olen Mihkel Wakkeri üle kül räkinud aga üksi neid juttusid mis mina Tina Sippelgeni käest olen kuulnud, nimelt et Mihkel Wakker peab Liso Kasega wastu seadust elu elama ja rohtusi abks pruukima, kingitusi tegema ja nõnda ....

Astus ette tallitaja Jaan Kreek ja andis üles sedda juttu mis tema Katrina Breibachi käest Mihkel Wakkeri üle on kuulnud: "Katrina Breibach räkis nimelt et Tina Sipegen on tema wasto räkinud et Mihkel Wakker ja Liso Kask wastu seadust peawad elama ja ühes koos maggama.

Astus ette Lisu Breibach ja räkis wälja: Tina Sippelgen ja Joh. Breibach on tühja juttusi Mihkel Wakkeri ja Liso Kase peale tõstnud.

Koggukonna kohtu poolt sai mõlemi pooltele leppitut pakkutud misga aga nemad mitte rahul ei olnud: sellepeale läks koggukonna kohus otsust tegema ja kuulutas tagasi tulles järgmise otsuse.

1) Johannes Breibach maksab 3 rubla trahwi walla laeka ja peale selle 60 kop Jaan Sippelgenile selle ette et tema teda ilma mingisuguseta põhjuseta tunnistajaks oli kutsunud.

2) Tina Jaani naene Sippelgen maksab 2 rbl 50 kop trahwi walla laeka heaks laimduse juttu tõstmise pärrast.

Kohtuwanem Jaan Tõns XXX

kõrwasmees: Jakob Laan

Gustav Krusel 

Kirjutaja eest: allkiri