Protokoll
LeidandmedEAA.3112.1.7
Kaader20
Daatum29.03.1891
Protokolli number46
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused

Astus wallakohtu ette Ranna mõisa renthärra Gustaw Stimm ja palus Ranna mõisa sepp Karel Johanson selle pärast üle kuulata, kas se õige on, et tema Jürripääwal s.a. mõisa teenistusest ära lähab, sest et Johanson mitte ülesütelnud ei ole ja kuda tema ilma ülesütlematta teenistusest ära minna tahab. Sääduse järele peab aasta kaupa juures 2 kuud enne teenistuse aja lõpmist, ülesüteldama ja kui see mitte ei sünni, lubab teenistuse kaup aasta edasi. Renthärra ei ole ülesütelnud ega ka Karel Johanson.

Ettekutsutud Karel  Johanson ja rääkis küsimise pääle, et temal olla Wara krahwiga kaup ära tehtud ja lähab Jürripääwal s.a. Rannamõisast ära, sest et renthärra temale Oktobri kuul 1890 a. ülesütelnud olla. Selle ülesütlemise põhjusel olla tema 22. Märtsil renthärrale ütelnud, et tema 23. Aprillil s.a. mõisa teenistusest ära lähab, ja teinud pääw pääle selle Warrale kaup ära. Temal renthärra poolt kirjalikku ülesütlemist ehk tunnistust selle üle ei ole, et tema omale teenistust muiale wõib wõtta ja ei ole temal ka seda tunnistust wajagi, sest et iga ühel luba olla, teenistust wõtta, kus tema tahab. Renthärra G. Stimm rääkis, et ei olla Karel Johannsonile Oktobri kuul ülesütelnud ei ka mitte 22. Märtsil Johansoni suust ülesütlemist kuulnud, mis wiimane kui ka sündinud oleks, mitte säädusline ei ole. Renthärra palub kohut Karel Johansoni sundida, kas oma kontrahi järele aasta edasi teenida ehk tema käest sääduse järele  aasta palk wälja nõuda.

Et Karel Johanson oma kontrahi järele 19. Januarist 1886 a. 80 rubla raha palka, 12 wakka rukkid, 8 wakka odre, 1½ wakka ernid, 6 wakka kartohwlid, 1/3 wakkamaad kartohwli maad ja 1/4 wakkamad linamaad saab, mis kaugelt üle 100 rubla lähab ja selle järel mitte wallakohtu seletuse ja mõistmise all ei  seisa, tegi kohus järgmise  G. Stimm (allkiri)

Otsuse: asi mitte wallakohtus edasi seletada, waid kaebajad oma nõudmistega säädusliku kohtu saata. See otsus sai kohtukäijatele kuulutud. 

                                                      Peakohtumees Johan Õunap xxx

                                                      Kohtumees Josep Wälja (allkiri)

                                                      Kohtumees Maddis Kiwwi  (allkiri)

                                                      Kirjutaja O. Seidenbach (allkiri).