Protokoll
LeidandmedEAA.1110.1.7
Kaader68
Daatum12.11.1876
Protokolli number
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Adam Saul Kohtumees
Mihkel Kook Kohtumees
Karel Töruwere Abikohtumees

Tuliwad ette Kondrati Iwanow Karsohanow Wõrro linna okladist, lahtine mees Kasepää külast omasõsaraga Tina Iwanownaga, käsinik majaperemehe Peter Iwanow Lebedewi all ja Mihaila Griogorjew Klutsekow, Tartu linna okladist lahtine-mees Kasepäält ja kaebasiwad: nemad tulnud 3. Now. kella 6 aejal õhta Allatskiwwi mõisast, kus nemad tööl olnud ära ja läinud kodu poole, Lahe kõrtsis käinud sees, ostnud sääl saja ja 1 puud õlut, Kolkja külades läbiläinud, Kasepää küla lähidal, Feodor Skorodwjew tintu ohja juures karganud 4 meest neile wasta ja hakkanud neid peksma, esimene olnud Peter Jegorow Below Kolkjast, kes oma seltsimeestele ütelnud: lööge nüüd, töine Peter Feodorow Baranin, Kolkjast löönud esmalt malgaga Kondkat Iwanowile 1 kord pähe, 1 kord õla pääle, 1 kord käe pääle ja 1 kord silma pääle, et weri wäljatulnud ja käsi praegu walutab, kolmas mees Gawril Petrow Kuskow Kolkjast löönud malgaga Mihaila Grigorjew Klutchoki selga ja parema kää pääle, pääle selle kui Peter Jegorow Below Mihaila Klutchoki karwad kinni wõtnud ja teda maha tõmbanud, neljas mees, keda nemad mitte tunnud ei ole, üks wäheldane mees löönud Tiina Iwanowale kiwiga pähe, nenda, et weri wäljatulnud, pärast peksmist jooksnud kõik 4 peksjat ära ja nemad läinud koda, kus kell siis 1/2 8 olnud,  Tunnistajaid selle peksmise juures neil ei ole, muud, kui Afonsi Jefim Kasepäält, kus nendega kaa ühes mõisast tulnud, jäänud Kolkja külas nendest maha ja olla pärast Peter Below 2 töiste meestega näinud wasta tulemas.

Peter Jegorow Below, lahtine mees , Senneoki alewi -okladist Kolkjast, ettekutsutud, ütles: see ei ole tõsi, tema ei ole 3. Now, mitte seda Kasepää poole saanud, walge aejal käinud küla omas (Kolkjas) küla ümber olnud õhta oma kodu, ei ole sell pääwal Peter Baraninad, Gawril Petrowi näinud, ei tea peksmisest ja see on wale, et Afonsi Jefim teda olla 10 Now. Kasepää poolt wasta tulles näinud.

Peter Fedorow Baranow, allaealine pois Walgalina oblikust, käsiniku oma isa Gurjašale ütles: tema ei tea selle peksmisesest midagi: widewikus käinud Kolkja kõrtsis, õhtu olnud koda, miss kõik majarahwas wõiwad tunnistada.-

Gavrill Petrow, allaealine pois, Werro lina okladist, käsiniku, kohtunik Adam Kalewi all, ütles: tema ei ole peksmise juures olnud, olla sel pääwal hagu wedanudja õhtu kodu olnud.

Otsus: Peter Below, Peter Baranin ja Gawrila Petrow saavad kinni pantud ja kohus läheb homme Kolkja seda asja järele kuulama.

Kohtumees A Saul

Kohtumees M Kook

Kohtumehe abi Karel Tõrawere xxx