Protokoll
LeidandmedEAA.3528.1.11
Kaader6,7
Daatum29.07.1888
Protokolli number116
Protokolli teema5. Kahjutasu; 6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
K. Eichenbaum Kohtumees
P. Wiiding Kohtumees
J. Tiidu Kohtumees

Ann Ottenderi kaebduse asi vasta Märt Saks mis, 1 Juulil s.a. N107 pooleli jäi. Ann Uint Waarust tunnistas Tema ei tea heinamaa söötmisest midagi, kes siis nimelt karjas käinud, kui ära söödetud olnud.

Miina Ingermann Waarust tunnistas Nendasama kui Maret Uint.

Tunnistajad said kohtu käiatele kuulutud ja seletas Ann Ottender, et lehm mitte tema süü läbi surma saanud ja läinud 2 elajad päew peab heina tegemist warumehe heina maa peale kus mitte kahju sündinud.

Märt Saks seletas, et Ann Ottender ise ütelnud, et tema Waaru mehe heinamaa puhtaks söötnud, ei olnud aga tunnistajaks rohkem üles anda Kui oma tüttar kedas kohus wasta ei võtnud.

Kohtumees P. Wiiding astus lauast ja J. Rätsep tema asemele.

Kohtu liikmed Jaak Rätsep ja Kasper Eichenbaum kes lehma ülewaadanud tunnistasid, et nad lehma 16 rubla peale arwanud. 

Et Kohtu käiatel rohkem ette tuua ei olnud siis tegi kohus Otsuseks:

Et Märt Saks Ann Ottenderi palka 5 rubla ja üks särk arwata 5 rubla 50 kop tõeks tunnistanud, siis peab Märt Saks Ann Ottenderile 10 rubla 50 kop maksma, Et aga lehm hukka saanud ja südi kelleki peale arwata ei saa, siis tuleb lehma kahju pooleks arwata. Kui nüid lehm kohtu arwamist mööda 16 rubla wäärt olli ja Saks raha omale saanud, mis 4 rubla wäärt arwata tuleb, siis jääb kahju 12 rubla järge kedas kohtu käiad pooleks kandma peavad. Ann Ottender on ise viimaks tõeks tunnistanud, et siis kari ka Waaru peremehe heinamaa peale puutunud kui tema karjas käinud, siis peab tema ka üks osa sellest Waaru ... Meilele makstud kahjust tasuma ja ainult kohtu arwamist mööda 2 rubla. Sellejärgi saab siis Ann Ottender Märt Saksa käest 2 rbl. 50 kop on makstud ja rohkema wastastiku nõudmised tühjaks arwatud. 

See otsus sai kuulutud ühes Appelationi §§ kohtu käiatele.