Protokoll
LeidandmedEAA.1134.1.30
Kaader61,62
Daatum20.12.1903
Protokolli number26
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Mart Kull on kohtu `Eesistuja`.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mart Kull Peakohtumees
Tomas Kiik Kohtumees
Josep Toming Kohtumees

Tuli ette Awinorme Walla ja Säliksaare küla taluperemees Jaan Haaw Jüri poeg oma poegadega Mihkel Haav ja Jüri Haav ja palus Wallakohut et tema tahab oma poegade vahel üks pärantuse lepping teha et kuda viisi nemad peale tema surma tema liikumatta vara pärivad ja nendasamuti ka liikuvad varantust.

Oma päris talukoht mis Awinorme Vallas ja Saliksaare külas nimega Awiku N 54 mis 25 61/100 dessatini suur luban mina oma vanema poja Mihkel Haawale pärida keigi selle peal olevatte talu majadega, mis talu krunti küllest agga minu noorem poeg Jüri Haav kolmas jaggu omale saab ja nimelt Kärasi poolt krunti otsast; üks põllumaa tük on selle veike krunti sees ja saab Jüri veel teise põllu seest se on keskmise välja küllest kolmas jaggu põldu omale, nendasamuti saab Jüri omale Maddise heinamaast pool jaggu, karjamaa jäeb nendele lahku ja jäeb Jürile tema jaggu karjamaad tema oma krunti sisse; Et vanem poeg Mihkel keik vanatalu honed omale pärib, selle pärast peab tema siis noorema venna Jürile aitama majasid ehitada. ja nimelt üks elumaja wiis sülda pikk ja kolm üks pool sülda lai, üks Ait ja lehma laut. ja saawad ehituse palgid talumetsast; laudade tarwis tulewad palgid osta ehk ka lauad osta, Wanem poeg Mihkel maksab keik Krono, Walla ja Keriku maksud kaks jaggu ja noorem poeg Juri keik needsamad maksud kolmas jaggu ja teeb kolmas jaggu teeteggu.  

liikuva vara pärast teeb isa Jaan Haav siis jaggu kui noorem poeg Jüri ära lahkub, Oma tüttre Anna Leppale kes mehel lubab Jaan Haaw se heinamaa tükk mis väimehe Jüri Leppa käes on seie ajani pruki olnud umbes pool vakkamad suur iggaveseks pärantuseks ja maksab Anna Lepp ehk tema mees Jurri Lepp selle heinamaa ette igga Aasta wiiskümmend koppikud renti vanema wenna Mihkli kätte talu renti külge, liikuvast varantusest ei saa Anna enam jaggu sest et tema on mehele minnes oma jaggu se on lehma ja lamba kätte sanud

Selle leppingu alla on pärantuse leppingu tegijad omad nimed oma kaega alla kirjutanud.

Jaan Haaw (Allkiri)

Mihkel Haaw (Allkiri)

Jüri Haaw (Allkiri)

1903 Aastal Detsembrikuu 20 pääwal on se eesseisav susanaline pärantuse lepping Awwinorme Wallakohtule Awinorme Wallamajas kohtuprotokolli üles kirjutamiseks ja kinnitamiseks ettekantud Awinorme Walla ja Sälliksaare küla taluperemehe Jaan Haawa Jüri poja ja tema abielu poegade Mihkel Haaw ja Jürri Haava poolt Aaviku N 54 talu pärimise pärast; ja on need pärantuse leppingu tegijad Wallakohtule tuntud ja teatud ja nemad õiguse võimelised enda vahel leppinguid teha, mis pärast nende pärantuse lepping on tänasel pääval kohtu Akti ramatuse N 26 all üleskerjutud ja kohtu poolest kinnitud saanud. ja saab kohtu poolest tõeks tunnistud et need leppingu tegijad on igga üks oma kaega omad nimed protokollile allakirjutanud

Mart Kull (Allkiri)

Toomas Kiik (Allkiri)

Joosep Toomik (Allkiri)

Kirjutaja Schulbach (Allkiri)