Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.29
Kaader99,100
Daatum07.08.1890
Protokolli number50
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Witismann Peakohtumees
Jaan Rodemann Kohtumees
Mihkel Taneberg Kohtumees
H. Siimberg Kirjutaja

Waata protokoll N 45 sel aastal, sai ette kutsutud Mõigu wallast süidistataw nimega Kristjan Klener, kis tunnistas, et tema on purjus peaga Kaltspere kõrtsus Lehmja walla meest Hans Marjapuud kääga mööda pead löönud, aga seda tema ei tea mittu korda tema on löönud. +++ tähentab Kristjan Klener.

Kohus nõudis wasdust Kristjan Kleneri kääst, miks tema kaks korda on käsu wastu pannud ja ei ole mitte kohtusse tulnud, K. Klener tunnistas, et Mõigu tallitaja ei ole temale käsku andnud. +++ tähentab Kristjan Klener.

Selle peale astus ette süidistaja Hans Marjapun ja ütles, et tema Kristjan Kleneri kääst löömhoopide ette ei nõua kohtu mõistust, sest nemad on isekesgis ära seletanud selle maksu. Ja Hans Ilwik tema tunnismees ei pea ka mitte oma ära wiidetud kohtu käimise pääwa eest maksu nõudma, et õige on kirjutab alla +++ tähentab Hans Marjapuu.

Keisri Majesdeti eekosi järele mõistis kohus walla kohtu trahwi seaduse lisa kirja nuhtluse seaduse raamatu wälja ande 1885 aastast punkt VII ja Liivi maa Talurahwa seaduse peale, et Kristjan Klener peab selle süü pärast miks tema Hans Marjapuud peksis mööda pead 13 hoopi trahwi maksma 3 rubla hõbetad walla kohtusse ( § 20 ajutised eeskirjad) kinnipidamise kohtade tarbeks. Ja peale selle kohtu käimise kulusid § 56 süüteu asjus tunnismehe Laur Wiitile kahe pääwa ette 1 rubla 20 koppika. Ja kahe nädala aja sees peab Kristjan Kleiner se raha 4 rubla 20 kop wälja maksma seia kohtuse. Kohtumõistus sai kuulutud ( § 59 süüteu asjus) kohtu käijatele ja nemad kirjutawad alla, et naad on kuulnud.

+++ tähendab Hans Marjapuu

+++ tähendab Kristjan Klener

[Asi on lõppetud]

Kohtueesistuja J. Wirismann

Kohtumõistja J. Rodemann

Kohtumõistja Mihkel Taneberg

Kirjutaja Siimberg