Protokoll
LeidandmedEAA.1110.1.7
Kaader46,47
Daatum01.09.1876
Protokolli number
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Abram Saul Kohtumees
Mihkel Kook Kohtumees
Adam Kalew Kohtumees

Tulli kohtu ette mõisakubjas Märt Akkarta ja kaebas mõisasulane Joosep Siimu pääle, et kui Märt Akkarta Joosep Siimu töise tööle saadnud, hakkanud Joosep Siim tema käsu wasta ja sõimanud teda: sina kurrat, tõbras, lendwa saagu sind läbi-lööma. Tunnistajad olla mõisasulane Jürri Persok ja mõisa tallmeister Mihkel Ess-Märt Akkarta nõuab selle teotamise eest 5 rubla.-

Mõisasulane Joosep Siim, ettekutsutud, ütles : Märt Akkerta lükkanud teda ja öölnud: minu oma naese suud mösema, kelle pääle tema Märt Akkurta öölnud: tõbras aga lendawad ei ole tema midagi nimetanud. Mõisasulane Jürri Persok, ettekutsutud, ütles: Joosep Siim tulnud hilja tööle ja kubjas Märt Akkarta käskinud Jürri Persoki Joosep Siimu hobused ettepanna, Joosep Siim tulnud, wõtnud ohjad ära, kubjas öölnud: mine ära, kelle pääle Joosep Siim kubjale öölnud: Kurrati tõbras.

Mõisa tallmeister Mihkel Ess tunnistas, et tema küll näinud ja kuulnud, et kubjas ja Joosep Siim üheteisega rija olnud, aga sõnu ei ole kuulnud, miss nemad ühtetöisele on öölnud.

Mõisteti: Joosep Siim istub sõimamise pärast 24 tundi kinni. See otsus sai neile F.S.D § 772 ja 773 põhja järele ettekuulutatud, kelle otsusega aga kubjas Märt Akkerta mitte rahul ei olnud ja sedamaid sääduslikku appellatsiooni lehe kätte sai.

Pääkohtumees: J. Moor

Kohtumees M.Kook

Kohtumees A Kalew