Protokoll
LeidandmedEAA.2644.1.7
Kaader18,19
Daatum03.02.1887
Protokolli number2
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
A Pechmann Peakohtumees
J Pechmann Abikohtumees
A Poomann Abikohtumees
M Treuholdt Kirjutaja

Kohtu korra pärast olid kokku tulnud Peawanem: A. Pechmann

Kõrwamehed J. Pehmann, J. Poomann

Kohtu ette astus Liisu Persmann Juhani lesk ja kaebas, et minu mehe isa Kaarel Persmann ei anna minu surnud mehe riideid kätte ega kraami ja raha. Riided on 2 palitut, üks kasukas, 2 särki, 2 paari püksa, 3 jäkki, 1 paar aluspüksa, paar saapaid ja müts.

Kraamid Raud assidega wanger, kapi, laud, hobune, wars, uur, wokk ja püss.

Minu mehe käest wõttis Kaarel Persmann 40 rubla pulma raha ja maksis seda 1885 aasta 1mese Septembril Mõisa intressiks, warru raha wõttis 7 rubla ja wassika raha 3 rubla; siis on minul, Ülepea 50 rubla Kaarel Persmanni käest saada. Siis nõuan weel 1885. aasta palka 24 rubla, sest mina olin neil tüdruku asemel, tema käest olen saanud 4 n? willu, 9 n? linu ja 6 küünart riiet, seda arwan mina 1886 aasta palgaks.

Oma isa antud waka rukkid nõuan mina kaa kätte.

Kohtu ette sai Kaarel Persmann kutsutud ja küsitud, kas se kaebtus tõsi on, siis tunnistas tema seda tõe olewad. Riidet said temal ette loetud kõik tunnistas tema õigeks muud kui: 2 särki ja paar püksa. Kraamidest tema muud ei anna kui kappi ja wangre puuwärgi annan kätte, sest se on naese isa jägu ja rauawärgi wõtan ära, hobune ja wars on minu oma jägu ja pulma raha 40 rubla, warru raha 7 rubla ja wassika 3 rubla ei ole mina, mitte näinud ega wõtnud. Palka ei anna mina temale enam muud kui mis tema käes on 4 n? willu, 9 n? linu ja 6 küünart linast riiet, sest saab temal küll kahe aasta ette.

Kohtu ette astus waeste laste wöörmünder Mihkel Menn ja ütles mina nõuan et se naene oma mehe riidet, kraamid ja raha kätte saaks, kust tema oma väetimat last wõib toita.

KOhtu ette sai kutsutud naese isa Jüri Talm ja küsitud kas tema tahab oma wangre puuwärki kätte saada, mis tema oma wäimehele on annud, siis öubas Jüri Talm seda wankre puuwärgi oma tütre lapsele isa mälestuseks.

Kohus pakkus neile leppitust, et Kaarel Persmann pidi oma poja riided, kraami ja raha tema naese kätte andma. Aga nad ei lepind.

Kihelkonna kohtusse saadetud.

Peawanem: A. Pehmann (allkiri)

Kõrwasmehed J. Pechmann +++ J. Poomann +++

Kirjutaja M. Treuholdt