Protokoll
LeidandmedEAA.2644.1.7
Kaader14
Daatum10.06.1886
Protokolli number5
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 16. Kool
Märkused

Leisikas on 8,19 kg e pool puuda e 20 naela.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
A Pechmann Peakohtumees
J Pehmann Abikohtumees
J Poomann Abikohtumees
M Treuholdt Kirjutaja

III Kohtu ette astus Jõgisu Koolmeister Johan Kastahn ja kaebas et Allika peremees Adu Wollmann on teda walla kogu ees teotanud, et mina olen heinu ja olgi warastanud ja mina ei ole enam wiinud kui 20 leisikat õlgi.

Siis sai Allika peremees Adu Wollmann kohtu ette kutsutud ja küsitud kas sa Jõgisu Koolmeistert heina ja õlgede wargaks sõimanud: "Siis wastas Allika peremees Adu Wollmann et tema ei ole Jõgisu Koolmeistrid mitte wargaks sõimanud, waid öelnud õled ja heinad oled sa siit ära wiinud jalubanud sõnnikut tuua ja ei ole ühtegi toonud ja nüüd tahad sina kooli kohta jälle oma käe peale wõtta. Siisütles kohus et tema tunnistab et ta ühe korra siit 20. Les õlgi on wiinud. Adu Wollmann ütles minul on käemehed kellelta ise on rääkinud oma õle wiimest need on: Juhkama Jüri Karjas ja Korwi Rein Kutmann.

Ette sai kutsutud Juhkama peremees Jüri Karjas ja küsitud kas sa nägid kui Jõgisu koolmeister siit õlgi wiis. Juhkama Jüri Karjas wastas ei mina ole küll näinud kui ta õlgi wiis, waid ta ise ütles et on meie koolmeistri käest 15 kubu õlgi wiinud.

II Ette sai kutsutud Korwi Rein Kutman ja küsitud kas sina nägid, kui Jõgisu koolmeister J. Kastahn siit õlgi wiis. Korwi Rein Kutmann tunnistas et tema on näinud kui Jõgisu koolmeister on õlgedega läinud ja tema on arwanud seal peal 20 Les õlgi olema. Walla kogu ei ole ka mitte kuulnud kui Allika peremees on Jõgisu koolmeistrid õle ja heina wargaks sõimanud.

Kohus mõistis et Jõgisu koolmeister J. Kastahn peab õlgede ette 2 rubla maksma ja 1 rubla walla laeka, et on ilma walla lubata siit õlgi wiinud ja uue Koolmeistrikauplemise ajal siin riielnud ja mõnda peremeest toast wälja ajanud.

Rahaga trahwitud. [märkus protokolli kõrval lehe servas]