Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.29
Kaader98,99
Daatum07.08.1890
Protokolli number49
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Witismann Peakohtumees
Jaan Rodemann Kohtumees
Mihkel Taneberg Kohtumees
H. Siimberg Kirjutaja

Keiserliku Majestedi ukasi järele, 

Pealkordlikult olid kokku tulnud Rae ja Jüri kiriku walla kohtusse walla kohtumajasse: 

Kohtu eesistuja: Jaan Witismann, 

abimees Jaan Rodemann 

" Mihkel Taneberg

kirjotaja H. Siimberg. 

Kohtu ette tuli, süidistaja Rae mõisa teomees nimega Jaan Pauming Uksnurme walla liige 41 a. w. ja kaebas, et 2sel Augusti k.p. on Rae mõisa sepp nimega Hindrik Karu teda lähkriga ühe korra pähe löönud möldri juures tee peal ja üks kord enne on Hindrik Karu teda kaks korda randheina anguga löönud; tunnismehed on temal Rae mõisa teomees Juhan Kurkan ja Rae walla saunamees Jüri Nurk.

Sai ette kutsutud süistataw nimega Hindrik Karu. Hindrik Karu tunnistas, et tema ei ole mitte löönud waid ta on aga ähwardanud lähkriga lüia Jaan Paumingud ja lähker läinud Paumingule wastu õla. 

Hindrik Karu ütles, et Jaan Pauming on teda ähwardanud kiwiga lüia; Hindrik Karu waidles selle wastu, et tema ei ole mitte raudheina anguga millasgi Jaan Parmingud löönud. 

1) Kohus kutsus ette käämehe Juhan Kurkeni ja manitses teda, et peab tõetunnistust andma. Juhan Kurken tunnistas, et Hindrik Karu on Jaan Parmingud ühe korra lahkriga selga löönud waid mitte möda pead; aga seda tema ei ole mitte näinud, et Jaan Pauming kiwiga Hindrik Karud ähwardas lüia. 

2) Kohus kutsus ette tunnistuseks Jüri Nurka. Jüri Nurk tunnistas, et Hindrik Karu ja Jaan Pauming on heina ajal aga wastamisi waielnud, aga raudheina anguga löömist ei ole mitte olnud. 

Selle peale kohus pakkus leppitust Keisri Majesdeti Ukasi põhjuse peab eeskirjad süüteu asjade toimetamisest walla kohtus §49 järäele Jaan Paumingu ja Hindrik Karu wahel, selle peale Jaan Pauming ja Hindrik Karu leppisid kohtu ees teine teisega ära. § 56 Eeskir, süüteu asjades põhjuse peale küsis kohus tunnismeest kääst, kas nõudwad tasumist pääwa palgaks, tunnismehed Juhan Karken ja Jüri Nurk ei nõudnud tasumist endi ära wiidetud pääwa ette. 

Kirjutawas alla oma kolm risti et süüasi on leppitud. 

+++ tähentab Jaan Pauming 

+++ " Hindrik Karu

+++ " Juhan Kurken 

Jürri Nurk [allkiri]