Protokoll
LeidandmedEAA.2532.1.4
Kaader78,79
Daatum04.07.1886
Protokolli number20
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Pernstein Kohtumees
Hans Pent Abikohtumees
Mihkel Pernstein Abikohtumees

Protokollid 4. Julil 1886

Koos ollid: peawannema assemel: kõrwamees: Jaan Pernstein 

kõrwamees: Hans Pent

kõrwamehe asemik: Mihkel Pernstein.

20. Serrewere mõisa peametsawaht Jaan Rosenstrauch astus kohto ette ja kaebas, et Alliko walla mehhed Jaan Martin ja Jürri Mesak tännawo kewadi Serrewerre mõisa metsas nelli torest puud jallalt mahha raiunud ja puudeks teinud, kelle kännud nad pärast jälle kinni pannud. Need puud olnud: 1 kuusk 12 tolli, 1 kuusk 11 tolli, 1 lep 15 tolli ja 1 lep 9 tolli kännust jämmetad. Pitkust ei teada ta mitte üllesse anda, et naad jubba katki saetud olnud.

Jaan Martin ja Jürri Mesack Allikult ette kutsutud ja küssitud, andsin üllesse et neil metsawahhi Jürri Usleri käest se lubba olnud kuivad puud jallalt ja kõik teised, tulest ümberlükkatud puud metsast ärra korjata ja pudeks raiuda. Need kused mis metsawaht üllesse andis, ollid mõllemad tulest ümbermurtud ja nõnda kõlwatumad, et neist muud ei olleks sanud, kui tulle puid. Leppad ollid seest punnased ja mäddand.

Metsawaht Jürri Usler andis üllesse, et kused põlle mitte ümberkukkund, egga leppad ka mitte mäddand olnud.

Tallitaja abbimees Jaan Rullingkoff tunnistas, et kui ta neid kända tollitamas käind, siis ei olle ta mitte arro sanud, et nende puude jured maast lahti on olnud.

Mõistetud: et se assi surem on, kui koggokonna kohhus seda mõista wõib, sellepärast saab suremat kohhut pallutud, sedda asja selletada.