Protokoll
LeidandmedEAA.1131.1.6
Kaader13
Daatum16.04.1882
Protokolli number20
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaak Rebak Peakohtumees
Jaak Gärtner Kohtumees
Hans Sild Kohtumees
Hans Pehrna Kohtumees

Tuli ette Peebo talu omanik Jaan Wääri ja kaewas Karel Haan pääle järgmisi: " Mina kaublesin tänawu kewade Karel Haani omale aasta teenistusse ja andsin 1 rubla käeraha, aga Karel Haan ei tule nüüd mitte teenima, ega toonud ka käeraha õigel ajal tagasi. Mina nõuan: tulgu Kaarel Haan minu teenistusse, ehk maksku kaubeldud aasta palk."

Kaarel Haan tuli ette: "Mina tegin küll Jaan Wääriga kauba ja meie lepsime aasta palgaks: 50 rbl. raha, 1 willane kuub, 1 paar willasi pükse, 1 paar sukke, 1 paar kindid ja kaks paari pastlid. Minu isa ei lasknud mind mitte teenima minna, Mina andsi isa kätte saadud käeraha ja tema lubas Jaan Wäärile kätte anda."

Karel Hahni isa Jaan Haan kutsuti ette, ütel: " Minu poeg ei tohtinud minu lubata mitte kaupa teha mina oma poega Jaan Wääri poisiks ei lase minna. Käeraha pakkusin Jaan Wäärile tagasi, aga tema ei wõtnud."

Tunnistaja Martin Undritz, Luteruse usku, tuli ette, ütles: " Jaan Haan ütles ükskord Jaan Wäärile: " Sina oled küll minu pojaga kauba teinud aga mina teda sinu teenistusse ei anna, sellepärast oleme sõbrad ikka, kewade wõtad mind muidugi oma sauna korterisse. Käeraha tagasi pakkumist mina ei näinud."

Mõistus. Et Karel Haan õigel ajal käeraha tagasi ei wiinud, ega teada ei andnud, et teenima ei tule, maksab trahwi

a. 2 rubla walla kassase

2. 2 rubla Jaan Wäärile käe- ja kulu raha,

c. saab niisuguse petmise eest 10 witsa hoopi.

Loeti ette: Jaan Wääri ei ole rahul, Appelation anti kätte ja protokoll sell 22. Aprillil wälja.

Kogukonna kohtu nimel: Jaak Rebbak.