Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.15
Kaader50
Daatum07.08.1874
Protokolli number35
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Maddis Korbmann Peakohtumees
Jürri Siimberg Kohtumees
Hinrik Horm Kohtumees
J. Preisberg Kirjutaja

Sambomäe mõisa rentnik Gustav Rosenstein, kaebas omma sullase Tönno Allikas, peal, et Tönno Allikas on temma wasto hakkand kui ta on tedda käskind teise tööle minna, ja Tönno Allikas on G. Rosensteini sirbiga wissand, siis on G. Rosenstein temmale öölnud, ma tahhan lasta sulle näidata, kuidas sinna kurradi lurjus wiskad, sa wõid jo sirbiga mulle sisse wissata, kunna Tönno Allikas maast kiwwi wötnud, ja on öölnud, ma tahhan sulle näidata kus kurradi lurjus on, ja se kiwwi sai ka kohtus ette näidatud.

Tönno Allikas astus ette ja ütles et temma ei olle mitte sirbiga Rosensteini wiskand, waid ta on sirbi mahha wiskand, siis on Rosenstein öölnud kuidas sa wiskad sirbiga, kül ma sulle kurradi seale tahhan näidata, siis on temma ka maast kiwwi wõtnud, ja öölnud kui sa tulled siis annan sulle ka.

Teine sullane Hans Kangor astus tunnistusseks ette, ja ütles eg G. Rosenstein on käskind Tönno Allikast sirpi teise sullase kätte anda leikada, agga Tönno Allikas pölle hea meelega tahtnud sirpi teise kätte anda, sedda temma mitte ei olle näind kuidas Tönno Allikas sirbiga Rosensteini on wissand, agga sedda on ta kuulnud kui Rosenstein on öölnud, ma tahhan so kurradi seale näidata, ja Tönno Allikas on maast kiwwi wotnud ja oolnud Rosensteinile kui sa minno kallal tulled siis ma annan ka wasto.

Jääb poolel kunni weel tunnistusse mehhi ette tullewad.