Protokoll
LeidandmedEAA.3443.1.5
Kaader154,155
Daatum08.05.1875
Protokolli number
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Tõnno Roosileht Peakohtumees
Hans Naisaar Kohtumees
Jaan Tölpt Kohtumees

Kabbala wallawallitsusse assemel metsa härra Waldmann tulli ette ja kaebas:

Otsa Hans Rauk oma pois Hansuga ollewa minnewa talwel 12 Koormad walmis raiutud põlletamise puid Kabbala mõisa metsast öö aial warrastanud mis Mihkli Hintz ja Jürri Mänd tunnistada wõida. Need puid olla keige wähhem 6 sülda; weel olla Hans Rauk mõisa metsas üht männa palki, mis 4 R. wäärt olnud katki lõiganud ja üks tükk sest palgist koddo winud omma künna tarwis. Sepärrast palluda metsawallitsus, asja lääbi kuulada ja süü allust sundida, nende warrastud 6 sülla puude eest à 150 Kop. summa 9 Rb ja selle palgi eest mis ta ärra rikkunud 4 R. moisa wallitsusele wälja maksa, ja tedda warguse eest seaduslikku trahwi alla tõmbada.

Hans Rauk sai ette nõutud kes kaebduse peale wastas, ta ei olle ei puid ei ka kännu pakku egga ka keige wähhemad mõisa metsast warrastanud.

Hans Rauk poeg tunnistas, ta ei olle mitte omma issaga mõisa metsast puid ei ka middagid warrastanud.

Jurri Mänd 16 a wanna sai ette noutud kes tunnistas ja olla pois Hans Rauk jures karjaseks olnud ja näinud et Hans Rauk omma issaga Hans Rauk ja poisiga Mihkel Hintz õhtust wahhest 4 hobbusega wahhest 2 hobbusega wälja sõitnud ja ööse puid koio weddanud. Ükskord olla poeg Hans ka üks männa pakk koio toonud öö aial. Kust nad need puud ja se männa pakk tonud sedda tunnistaja ei teada.

Mihkel Hintz tunnistas: Kui ta pois olnud Hans Rauki poea Hans jures, siis olla ta kül ühhes Hans Raugi ja temma issaga ülleminnewa talwel mõisa metsast raiendikkust, kus põlletamise puud poole sülla kaupa walmis raiutud olnud, öö aial 2 korda nelja hobbosega puid koddo weddanud 1 kord olla issa ja poeg isse öö aial 3 hobbosega puid tonud kust, sedda tunnistaja ei teada; nad olla tunnistaja kül ühhes kutsund agga tunnistaja ei olle sel korral sanud, sest et tal reggi katki olnud. Ükskord olla tunnistaja ka poia Hans Rauguga mõisa metsast üks pak tonud öö aial, mis nad ühhe ümbersaddanud puu otsast saega mahha lõiganud.

Kui nüüd tunnistajate wäljaütlemisest selgest nähha olli et issa ja poeg Hans Rauk 11 Koormad mõisa metsast puid olli warrastanud ja poeg Hans Raug ka üks pakk warrastanud, siis sai tehtud

Otsuseks:

Hans Rauk ja ta poeg peawad 11 koorma puu eest, mis kohtu poolt 3⅔ sülla peale arwatud à süld 150 Kp.= 550 Kop. ja poeg Hans üksi 1 Rb selle männa pakku eest, metsawallitsusel 14 päewa sees wälja maksma, nisamma ka kumbgid 2 Rb trahwi waeste ladikuse warguse pärast selle samma aia sees.

/allkirjad/

On ommad trahwid waeste ladikusse 4 R ärra maksnud.