Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.15
Kaader43,44
Daatum08.05.1874
Protokolli number18
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald; 16. Kool
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Maddis Korbmann Peakohtumees
Jürri Siimberg Kohtumees
Hinrik Horm Kohtumees
J. Preisberg Kirjutaja

Arrokülla Koolmeister F. Wachtrik kaebas Arroküllast Marri Kattenberg peal, et Mari Kattenberg on tulnud ühhel homikul kui kool on piddand peal hakkama Kooli tuppa, ja hakkand seal suurt kärra töstma, kunna koolmeister on tedda pallunud rahhul olla et kool piddand peale hakkama, agga Marri Kattenberg polle sest kuuland, egga ärra läind waid on ikka omma kärra eddasi piddand, siis on Koolmeister Kolitua ukse lahti teind ja käskind tedda wälja minna, agga Marri Kattenberg pölle läind, siis on Koolmeister temma käest kinni wötnud, ja tedda uksest wälja lükkand, kunna Marri Kattenberg kojaukse peal Koolmeistril russikaga wasto silmi löönd, nenda werri on silmast, ja ninnast wälja tulnd.

Marri Kattenberg astus ette ja ütles et temma on tulnud omma lapse jäekontide ja tuura pärrast järrel kuulama, ja Koolmeister on tulnud tedda tuast wälja ajama, ja on temma käewarsi piggistand, siis on temma Koolmeistrid müssand, agga temma sest ei tea kas temma on läind wasto Koolmeistri silmi wöi ei.

Tunnistuseks tulli ette Arroküllast Juhhan Lihtmann naene Ann kes ütles näinud ollewad, et Koolmeistri silmad on selle järrel werrised olnud, kui Marri Kattenberg on käind koli tuas kärratsemas.

Kohhus möistis et Marri Kattenberg peab 2. pääwa ja ööd wangis ollema selle pärrast et ta on tulnud koli tuppa kärratsema ja et ta Koolmeistert on löönd, mis ka kohhe sai täidetud.